De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
19:25:57

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Auto in vizier voor tekort pensioenen

Datum: Fri 06 December 2013

Door: Ruud Mikkers

DEN HAAG - De automobilist is in het vizier om te bloeden voor de pensioenpijn van het kabinet. In Den Haag circuleren plannen om de aanschafbelasting voor nieuwe auto's (bpm) te verhogen om te helpen een financieel gat te dichten.

Automobilist dicht pensioengat

Het pensioenoverleg tussen kabinet, coalitie en vijf oppositiepartijen ligt al meer dan een week stil. Nog steeds heeft het kabinet geen concreet voorstel op tafel liggen waar het hoofdpijndossier eindelijk mee kan worden vlotgetrokken. De partijen praten over het verhogen van het zogeheten opbouwpercentage, waarmee jaarlijks een bedrag belastingvrij opzij kan worden gezet voor de oude dag. Het kabinet wilde dit aanvankelijk verlagen naar 1,75 procent (tegen nu nog 2,25 procent), maar de Eerste Kamer sabelde dit voorstel neer.

Afhankelijk van welke oplossing uit de bus rolt, is het financiële gat dat opgevuld moet worden naar verwachting minimaal 400 tot 500 miljoen euro per jaar. Regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, CU, GroenLinks en SGP moeten nu knopen gaan doorhakken wat voor hen acceptabel is. Ingewijden stellen dat CDA en GroenLinks waarschijnlijk zullen afvallen, omdat hun eisen onhaalbaar zouden zijn.

Handen vol

Maar de coalitie heeft naar verluidt ook nog de handen vol aan het meekrijgen van de CU. Deze partij hecht zeer aan een hoger opbouwpercentage, maar dat betekent ook een groter gat in de begroting. De CU verwacht nu een concreet pensioenvoorstel van het kabinet.

Tot nu toe hebben de pensioenwoordvoerders van de partijen met minister Dijsselbloem (Financiën) alleen gepraat over oplossingen 'binnen het dossier', dat wil zeggen dat er geld moet worden gevonden in de pensioenen. Onder andere pensioenuitvoerders zullen hun btw-vrijstelling kwijtraken, wat ruim 100 miljoen euro moet opleveren.

Ook het 'aftoppen' van de fiscaalvriendelijke pensioenopbouw bij een bepaalde inkomensgrens levert geld op, maar over de hoogte van die grens zijn VVD en PvdA onderling zeer verdeeld.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).