De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:55:58

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Rotterdam wil van files af

Datum: Fri 06 December 2013

Door: Eric de Brouwer

ROTTERDAM - Alle bewezen middelen moeten worden ingezet om Rotterdam snel af te helpen van de titel 'filehoofdstad van Nederland'.

Dat stelde coalitiepartij CDA in de Rotterdamse gemeenteraad gisteren tijdens een door de partij aangevraagd debat over de toename van de files op de snelwegring rond de Maasstad.

"We hebben Amsterdam en Utrecht inmiddels ingehaald", stelde CDA-raadslid Nelleke Weltevrede verontrust vast. "Elke dag is het raak: op de A15, de A16 en de A20. En helaas moeten we nog een hele poos wachten op verbeteringen."

Weltevrede wees op recent gepubliceerde cijfers van de ANWB, waaruit is gebleken dat de filezwaarte in ons land nu al weer drie maanden achtereen toeneemt. Vorige maand stond er, in vergelijking met november 2012, maar liefst 25 procent meer file in ons land. De grootste knelpunten waren de A15 en de A20 bij Rotterdam.

"De ANWB wijt dit mede aan het feit dat op de ruit van Rotterdam de afgelopen jaren niet is geïnvesteerd in extra asfalt en het aanpakken van de knelpunten. Op de ring staan dagelijks files die een ergernis vormen voor automobilisten en die ook zeer schadelijk zijn voor de economie en de Rotterdamse concurrentiepositie", aldus het raadslid.

Verantwoordelijk verkeerswethouder Jeannette Baljeu (VVD) liet de raad weten dat er in de Rotterdamse regio veel wordt gedaan om de doorstroming van het verkeer, zowel in de stad als op de ring, te verbeteren. Ze wees daarbij onder meer op de innovatieve ideeën van de Verkeersonderneming Rotterdam, waaronder het belonen van spitsmijders op de A15.

Tol

Baljeu erkende wel dat er 'capaciteitsproblemen op de Rotterdamse wegen' bestaan. Ze is dan ook blij dat het kabinet heeft besloten tot de aanleg van de verbinding A13/A16 en de Blankenburgtunnel.

Een meerderheid van de raad liet weten blij te zijn dat de tol op de A13/A16 van de baan is. Teleurstelling is er nog wel over het feit dat voor de Blankenburgtunnel wél betaald zal moeten gaan worden.

Voorman Arno Bonte van GroenLinks vroeg de wethouder om minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) te bellen met de suggestie het verkeer in de spits te laten betalen. "Beprijzing van het wegverkeer in de spits is de meest effectieve manier om files aan te pakken."

Bonte kreeg de handen van de wethouder en de meeste raadsleden echter niet op elkaar. VVD-raadslid George van Gent: "De minister neemt daarvoor de telefoon niet op"

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).