De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:37:44

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Topman OM: We tappen ons suf

Datum: Fri 15 November 2013

Topman OM: Politie en justitie tappen onnodig veel telefoons en dataverkeer af. Dat vindt procureur-generaal Marc van Nimwegen. Volgens Van Nimwegen gaat het beleid ten koste van de opsporingscapaciteit en de kwaliteit van het opsporingswerk. Hij deed zijn uitspraken tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van het Tijdschrift voor de Politie.

Pavlov

Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van het afluisteren van telefoongesprekken en het aftappen van internetverkeer. Van Nimwegen is op zich geen tegenstander van het afluisteren. "Het kan heel nuttig zijn bij sterke vermoedens over criminaliteit en het daarvoor verzamelen van bewijsmateriaal."

Wel waarschuwt de procureur-generaal tegen willekeur. "We tappen ons inmiddels suf in Nederland. Tappen moet geen pavlovreactie van de politie en het OM worden." Hij wijst erop dat er soms onnodig en lang inbreuk wordt gemaakt op iemands privacy.

In verhouding

Bovendien moeten al die gesprekken worden uitgewerkt, wat ten koste gaat van de opsporingscapaciteit en veel geld kost. Volgens Van Nimwegen moeten politie en justitie nadenken over slimmere methodes om informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door het analyseren van sociale netwerken.

In een reactie noemt het ministerie van Justitie en Veiligheid het een goede zaak dat het OM, dat verantwoordelijk is voor het aftappen, daar zelf kritisch naar kijkt. Het is volgens het ministerie een bijzonder middel, dat alleen proportioneel mag worden toegepast.

Bron: Website voor de Politie


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).