De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:21:25

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Fiscus wil parkeerinfo, SMS Parking weigert

Datum: Fri 08 November 2013

Door: Wilmer Heck

Het bedrijf SMS Parking wordt dinsdag door de Belastingdienst voor de rechter gedaagd omdat het weigert parkeergegevens over te dragen. De fiscus wil van alle klanten van het bedrijf weten waar ze in 2012 parkeerden. Op die manier wil het controleren of leaserijders niet méér privékilometers maakten dan ze via hun rittenadministratie opgaven.

SMS Parking wijst erop dat de privacy van klanten in de algemene voorwaarden wordt gegarandeerd. Directeur Mladen Ciric van SMS Parking betwijfelt of de Belastingdienst gerechtigd is de gegevens op te vragen. Ook zegt hij bang te zijn dat de informatie uitlekt, zodat van al zijn klanten bekend wordt wanneer ze zich waar bevonden.

'Digitalisering parkeerbetalingen bron van informatie

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt dat de fiscus altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden om belastingontduiking op te sporen. De digitalisering van de parkeerbetalingen zorgt voor een extra bron van informatie.

Eerder dit jaar bleek de Belastingdienst al parkeergegevens over 2012 te hebben opgevraagd bij het Servicehuis Parkeren (SHPV). Daar komen gegevens terecht van parkeerders die bij een parkeerautomaat hun kenteken intoetsen. Ook parkeergegevens van automobilisten die via hun telefoon betaalden in gemeenten die bij het SHPV zijn aangesloten kwamen zo in handen van de fiscus. Bij mobiele providers als SMS Parking vraagt de Belastingdienst eveneens informatie op om zo leaserijders in het vizier te krijgen die parkeerden in gemeenten die niet bij het SHPV zijn aangesloten.

'Wij wachten kort geding af'

SMS Parking zegt de enige mobiele provider te zijn die weigert gegevens over te dragen. De Belastingdienst wil dat niet bevestigen. Marktleider Parkmobile erkent niet te hebben geweigerd om gegevens te verstrekken.

Commercieel directeur Tomas Novak:

"Volgens onze advocaten mag de Belastingdienst deze informatie opvragen. We wachten nu eerst het kort geding tegen SMS Parking af."

Parkmobile en SMS Parking zeggen te onderzoeken of ze gegevens korter kunnen bewaren, zodat de fiscus er niet meer bij kan. Het SHPV bewaart kentekens en transactiegegevens van parkeerders voortaan maximaal 13 weken om te voorkomen dat de Belastingdienst ze nogmaals over een heel jaar kan opeisen. Volgens het SHPV zijn de gegevens nu 'veilig'.

Bron: Nrc.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).