De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:17:47

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


EU-parlement wil truckers op afstand volgen

Datum: Tue 03 July 2012

STRAATSBURG - Vrachtwagens en bussen moeten een 'slimme' digitale tachograaf krijgen die op afstand is af te lezen. Chauffeurs die de rij- en rusttijden aanhouden, krijgen dan niet meer te maken met tijdrovende controles.

Dat vindt het Europees Parlement. Een meerderheid stemde dinsdag in Straatsburg voor aanpassing van de huidige regels om het wegtransport veiliger te maken en fraude tegen te gaan. Ook gaat het erom oneerlijke concurrentie te bestrijden.

Transportondernemingen worden voortaan verantwoordelijk gesteld voor geknoei met de tachograaf. Daarnaast moeten voertuigen vanaf 2,8 ton het apparaat krijgen.

Nu geldt nog een grens van 3,5 ton. Er komen wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld loodgieters en marktkooplieden die in de buurt van hun vestigingsplaats werken.

Overtredingen

Het parlement wil verder dat de handhavers in heel Europa een uniforme training gaan volgen. Ook is er een lijst met ernstige overtredingen opgesteld.

"Dit gaat ervoor zorgen dat de handhaving van de rij- en rusttijden in Europa beter wordt geharmoniseerd en dat chauffeurs in Europa gelijkwaardig worden behandeld", stelt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann in een verklaring.

Bussen en vrachtauto's zouden uiterlijk in 2020 met de nieuwe tachograaf moeten zijn uitgerust. Het voorstel van het parlement gaat nu naar de EU-lidstaten.

TLN

Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt het doel van Europa te steunen om "echte overtreders" hard aan te pakken. Maar TLN vreest dat de EU-lidstaten de nieuwe controletechniek ook zullen aangrijpen voor het opleggen van torenhoge boetes voor kleine overtredingen van de rij- en rusttijden.

TLN wil dat de controles op afstand beperkt blijven tot bijvoorbeeld het ontbreken van een chauffeurskaart of manipulatie van de tachograaf.

© ANP

Bron: Nu Zakelijk


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).