De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:58:26

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


VUmc schendt beroepsgeheim

Datum: Wed 22 February 2012

Bij de opnames op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum voor een nieuwe medisch realityprogramma van RTL, zijn juridische en ethische grenzen overschreden. Dat stellen hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch-ethicus Erwin Kompanje vanavond in Nieuwsuur.

Bent u in het VUmc geweest en bent u gefilmd? Wij zijn benieuwd naar uw reactie. U kunt hier contact opnemen met de redactie.

Lees ook de integrale reactie van het VU-ziekenhuis op de reportage.

Camera's

Ruim twee weken registreerden 35 op afstand bestuurbare camera's alles wat er op de spoedeisende hulp gebeurde. Er werden behandelingen en gesprekken geregistreerd, soms zonder dat daar toestemming voor werd gegeven. Het was de bedoeling dat patiënten alleen met vooraf gegeven toestemming gefilmd zouden worden. De realiteit is anders. Vaak werd de patiënt pas in de behandelkamer om toestemming gevraagd.

Alles gefilmd

In Nieuwsuur vertelt Ron Janssen hoe hij urenlang met zijn minderjarige dochter op de spoedeisende hulp zat. Pas op het moment dat Janssen naar huis kon maakte de programmamakers bekend dat alles gefilmd was. Eyeworks filmde onder meer vertrouwelijke gesprekken tussen de dochter en een kinderarts. Janssen zelf was op verzoek van de arts niet aanwezig bij deze gesprekken.

Non-stop meekijken

Gedurende zestien dagen in januari en begin februari keken twee mensen van Eyeworks non-stop mee. Zo'n 1500 mensen bezochten in die periode de spoedeisende hulp. Aan 215 patiënten is tijdens hun aanwezigheid in het ziekenhuis om toestemming gevraagd ze te filmen. Uiteindelijk stemden 150 mensen in.

Het programma '24 uur: tussen leven en dood' wordt in maart uitgezonden. In Nieuwsuur reageert vanavond Mark Kramer, afdelingshoofd interne geneeskunde van het VUmc.


Commentaar

Voor degene die zich afvragen: Wat doet een bericht over een ziekenhuis nou bij de kilometerheffing?

Er is een analogie tussen beide onderwerpen over het vooraf registreren (routes, tegen medische gesprekken) en pas achteraf bepalen wat er mee moet gebeuren (betalen, tegen uitzenden).

Bron: Nieuwsuur.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).