De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
07:21:34

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Smart in-car proef met taxi's en wegenwachtauto's

Datum: Mon 30 January 2012

Helmond - Minister Schultz heeft op de AutomotiveCampusNL in Helmond de aftrap gegeven voor de praktijkproef Smart in-car van NXP Semiconductors. De komende tijd worden zo'n 300 wagens van Cibatax en ANWB wegenwacht aangesloten op een intelligent verkeersnetwerk waarmee bestuurders specifieke rijadviezen kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij gladheid op de wegen.

De technische gegevens van de voertuigen, zoals snelheid en gebruik van remmen en ruitenwissers, kunnen ook gebruikt worden voor het verbeteren van de verkeersinformatie over de actuele conditie van de wegen. De proef Smart in-car is een samenwerking van NXP met IBM Nederland, Beijer Automotive, Nokia, Tass, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, ANWB, Cibatax, KPN en Rijkswaterstaat. De praktijkproef is onderdeel van Brabant in-car II, een subsidieprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). In het programma worden verschillende innovatieve in-car technieken getest. Zo is er ook een experiment met auto's die sensoren hebben en met camera's langs de weg communiceren. Met deze techniek worden bestuurders op individuele basis geïnformeerd over de snelheid van het verkeer verderop. Dit moet zorgen voor kleinere snelheidsverschillen tussen de auto's op de weg en een vermindering van spookfiles.

CAN-bus en uCAN

Met het alsmaar groeiende aantal voertuigen neemt ook de vraag toe naar intelligente automotive toepassingen die een bijdrage leveren aan: veiligheid, efficiëntie en een betere leefomgeving. Veel van deze toepassingen vereisen gedetailleerde informatie uit het voertuig. In nagenoeg alle moderne voertuigen is deze informatie aanwezig op de CAN-bus. Voorbeelden van toepassingen die gebruik maken van deze informatie zijn:

 • Het Europese eCall systeem waarbij, na een ongeval, bijvoorbeeld informatie over het aantal autogordels dat in gebruik is wordt verstuurd naar een meldkamer;

 • bCall toepassingen, die gedetailleerde informatie vereisen over de technische staat van het voertuig;

 • Eco-driving toepassingen waarbij statistieken over het rijgedrag van de chauffeur worden geanalyseerd.

  Omdat de interpretatie van CAN data zeer merk- en typespecifiek is, vertrouwen veel van de hedendaagse toepassingen op voertuigspecifieke hardwareoplossingen om de gewenste informatie boven te krijgen of concentreren zich op oplossingen voor toekomstige voertuigen.

  uCAN richt zich op een universele oplossing voor de aftermarket om gedetailleerde voertuiginformatie van moderne voertuigen beschikbaar te stellen. Een universele in-car module stuurt ruwe CAN-data naar een centrale server alwaar het geanalyseerd wordt. Via een back officetoepassing hebben gebruikers toegang tot hun data en configureren hun in-car module aan de hand van de voertuiginformatie die zij willen ontvangen. Deze aanpak vereenvoudigt en verbreedt het gebruik van voertuig CAN-data voor een keur aan toepassingen enorm.

  uCAN's universele In-car module is gebaseerd op het bewezen Atop-platform van NXP. De door de gebruikers geselecteerde CAN-bus signalen worden naar de uCAN-server gestuurd via een beveiligde GPRS verbinding. Na ontvangst zijn de data beschikbaar via de uCAN back office, die een keur aan interfaces en output-formaten ondersteunt.

  Bron: Engineers Online


  Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).