De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
02:05:00

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


VVD wil chip op kentekenplaat tegen fraude

Datum: Sat 12 November 2011

DEN HAAG - Computerchips op kentekenplaten kunnen voorkomen dat onschuldige mensen boetes krijgen doordat criminelen met gestolen kentekenplaten geflitst worden terwijl ze veel te hard rijden of andere overtredingen begaan. Dat denkt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. In een debat met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) zal hij haar binnenkort vragen specifiek naar deze optie te kijken.

"De fraude kan eenvoudig worden voorkomen door kentekenplaten met een op afstand leesbare chip, die zo op de auto worden bevestigd dat de kentekenplaat onbruikbaar wordt bij verwijdering", schetste de VVD'er zondag. "Deze chip is af te lezen door politie en bijvoorbeeld benzinepomphouders met een eenvoudige en betaalbare scanner. Kosten: 2000 euro per scanner, terwijl de bestaande optische kentekenlezers 25.000 euro kosten."

Diefstalbestendig

Een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur liet zondag weten dat er al onderzoek wordt gedaan naar diefstalbestendige kentekenplaten. Het gebruik van chips wordt daarin betrokken. Het onderzoek moet eind van het jaar klaar zijn.

De VVD vraagt de bewindsvrouw ook de bevestiging van de kentekenplaten aan te passen. Deze platen zijn onlosmakelijk aan auto's vast te maken. Aptroot: "Het gaat hierbij niet om lassen of nagelen maar om plakken, een nieuwe techniek. De leveranciers hebben het beschikbaar en het is getest. Worden ze gestolen, dan zijn de platen duidelijk zichtbaar beschadigd en niet langer te gebruiken."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).