De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
11:31:21

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kabinet wil af van vaste bijtelling op auto's van de zaak

Datum: Sat 17 September 2011

AMSTERDAM - Het kabinet wil af van de vaste bijtelling op auto's van de zaak en daarvoor in de plaats de mensen laten betalen naar het aantal privékilometers dat ze rijden. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

De bijtelling is nu nog een vast bedrag per maand, dus maakt het niet uit of werknemers veel of weinig rijden. Het ministerie van Financiën gaat volgend jaar een proef houden bij bestelauto's met automatische ritregistratie.

Ritregistratie

De belastingdienst kan dan zien hoeveel privéritten iemand maakt en dan vaststellen hoe hoog de bijtelling wordt. Na de proef zou de ritregistratie ook bij zakenauto's ingevoerd kunnen worden.

Er is al een tijdje kritiek op de huidige regelingen voor bijtelling op auto's van de zaak. Wie ook privé in zijn leaseauto wil rijden moet nu standaard 25 procent van de nieuwwaarde van de auto bij zijn belastbaar inkomen optellen. Daarna maakt het niet uit hoeveel de bestuurder rijdt.

Verklaring

Er geldt geen bijtelling voor werknemers die de auto alleen voor het werk gebruiken, maar dan moet elke rit wel geregistreerd worden. Ondernemers met bestelauto's ergeren zich aan deze regeling en daarom wordt er vanaf volgend jaar een verklaring aangeboden waarop staat dat de auto alleen voor zakelijk gebruik is.

Werknemers die de verklaring tekenen hoeven de ritten niet meer te noteren. Wel houdt de fiscus steekproeven om te kijken of de bestelauto's inderdaad alleen voor zakelijk gebruik zijn.

Voor personenauto's van de zaak blijft het voorlopig wel verplicht om de ritten te registreren.

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).