De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
07:16:06

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Politie scant auto's richting Amsterdam

Datum: Wed 07 September 2011

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie gaat binnenkort alle kentekens van voertuigen die de hoofdstad binnenrijden scannen. De politie onderzoekt of de eigenaren van de kentekens iets op hun kerfstok hebben of nog boetes moeten betalen. Zo kunnen agenten een lijst opstellen met verdachten en veroordeelden die de stad binnenrijden.

De gemeenteraad bespreekt donderdag een brief van burgemeester Eberhard van der Laan over de nieuwe werkwijze. Het is niet de bedoeling om iedereen met een openstaande boete van een paar tientjes met een motoragent te achtervolgen, aldus de zegsman.

Er hangen al enige tijd camera's rond Amsterdam. Die worden nu gebruikt om vervuilend verkeer uit de hoofdstad te weren. Vervuilend vrachtverkeer in de zogeheten milieuzone wordt automatisch beboet. Het CDA wilde in januari weten of die gegevens ook voor opsporingsdoeleinden zijn te gebruiken.

De burgemeester schrijft dat er "juridisch geen belemmeringen zijn om de gemeentelijke milieucamera's door de politie te laten gebruiken voor opsporingsdoeleinden". Dat gebeurt alleen als mensen nog een (zware) straf moeten uitzitten voor bijvoorbeeld een overval.

De driehoek wil de gegevens van de camera's ook gaan gebruiken om overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen op te sporen. Uitgewerkte plannen daarover worden opnieuw aan privacyregels getoetst, aldus de gemeentewoorvoerder.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).