De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
00:46:32

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Zwarte doos in leaseauto moet privégebruik terugdringen

Datum: Mon 27 June 2011

AMSTERDAM - Leaserijders die ervoor kiezen geen bijtelling te betalen, moeten een kastje in hun auto krijgen dat hun kilometers registreert.

Zo kan worden gecontroleerd of niet stiekem privé met het voertuig wordt gereden. Daarvoor pleit de vereniging van auto-importeurs RAI maandag in De Telegraaf.

Een zwarte doos moet het voor leaserijders bovendien minder aantrekkelijk maken auto's uit de bijtelling te houden. Ook de ANWB en de Vereniging Auto van de Zaak zien wel wat in rittenregistratie.

Het buiten de bijtelling houden van leaseauto's neemt volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen een grote vlucht. Een op de vijf leaserijders kiest ervoor dit te doen, dat zijn er in totaal ongeveer honderdduizend.

Ongewenst

De vereniging van auto-importeurs vindt de huidige situatie 'in alle opzichten ongewenst'. "Het is slecht voor het milieu. Er is veel administratieve rompslomp voor de rijders en de controles op misbruik kosten de belastingdienst veel geld", zegt een woordvoerder. "Met een zwarte doos zou je dat oplossen."

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kondigde onlangs aan een proef te willen beginnen met kastjes in bestelbusjes.

Als de proef er komt en succesvol is, noemt hij het voor de hand liggend dat het kastje ook wordt gebruikt in leaseauto's. De Tweede Kamer praat donderdag over het onderwerp.

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).