De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
07:05:25

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Autobelastingen moeten helemaal anders

Datum: Thu 23 June 2011

Door: Olof van Joolen

DEN HAAG - De autobranche, ANWB en Natuur en Milieu willen dat staatssecretaris Weekers (Financiën) zijn autobelastingplan zodanig aanpast dat automobilisten voor het gebruik van hun wagen gaan betalen in plaats van het bezit. Dit betekent niet automatisch de terugkeer van de kilometerheffing, maar wel een veel ingrijpender aanpassing dan Weekers heeft voorgesteld.

"Wat er nu voorligt, is erg voorzichtig en het komt niet tegemoet aan wat een groot deel van onze leden wil: eerlijk betalen voor mobiliteit. Dus voor het gebruik van de auto en niet voor het bezit", zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom. Hij doet de oproep mede namens de Bovag, importeursvereniging Rai, Vereniging van Nederlandse Autoleasebedrijven en Natuur en Milieu.

De makkelijkste manier om op basis van gebruik te gaan betalen, zou het verhogen van de accijns op benzine en diesel zijn. Weekers liet deze mogelijkheid onderzoeken, maar kiest ervoor dit niet te doen. Vanwege de in ons land al torenhoge brandstofprijzen zouden mensen op grote schaal over de grens gaan tanken.

"Dat zeiden wij al van tevoren", reageert Van Woerkom. "Maar toch zal de staatssecretaris iets moeten doen want het huidige stelsel is op den duur niet houdbaar. Wij zijn het enige land met BPM. Dat houd je in Europees verband niet vol."

De staatssecretaris wil de komende jaren zowel de aanschafbelasting BPM als de motorrijtuigenbelasting handhaven. Aan deze heffingen ontkomen door een extra zuinige auto aan te schaffen wordt lastiger omdat Weekers de normen voor deze subsidies verscherpt. Een groot deel van de autokopers kiest nu voor zo'n spaarauto. Na 2015 zullen in de praktijk alleen nog elektrische auto's helemaal wegenbelastingvrij zijn.

Ook met die keuze zijn de belangenorganisaties niet gelukkig. Ze vinden dat iedereen voor het gebruik van de wegen moet betalen. Als er al vrijstellingen komen, dan moet de regering zulke subsidies niet geven op basis van het soort aandrijving, maar op basis van de hoeveelheid uitstoot. Een elektrische auto stoot direct niks uit, maar is via de centrales indirect goed voor zo'n 80 gram CO2 per kilometer.

Naast eerlijker moeten de belastingen wat de belangenbehartigers ook makkelijker te begrijpen zijn voor de consument en beter voorspelbaar worden. Bij elke subsidie moet de overheid van tevoren zeggen hoe lang hij duurt. Hierdoor zouden schokeffecten in de markt die optreden wanneer de regels veranderen moeten worden voorkomen. Een voorbeeld hiervan zijn de nu sterk gedaalde prijzen van veel gebruikte auto's omdat kopers massaal kiezen voor nieuwe groene modellen.

De Tweede Kamer praat volgende week donderdag met de staatssecretaris over zijn belastingplannen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).