De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:25:43

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Vrij baan voor kilometerheffing vrachtwagens

Datum: Tue 07 June 2011

Europese landen mogen voortaan tol vragen voor elke kilometer die een vrachtwagen over de snelweg rijdt. Het Europees Parlement stemde vandaag voor de nieuwe richtlijn die dit mogelijk maakt.

De regeling, ook wel bekend onder de naam Eurovignet, maakt het mogelijk dat de Europese lidstaten naast tolheffingen per gereden kilometer ook de kosten voor lawaai en luchtvervuiling mogen doorrekenen aan de transporteurs. Bovendien mogen de lidstaten extra geld vragen voor ritten op drukke momenten. Daarmee moeten de files rondom Europese steden afnemen.

De stemronde van vandaag was slechts een formaliteit. Het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie bereikten twee weken geleden al een informeel akkoord over de nieuwe Europese tolheffing voor vrachtverkeer.

Vrees

De transportsector vreest voor enorme kostenstijgingen. Voor Nederlands transportbedrijven kan de regeling behoorlijk slecht uitpakken, reageert branchevereniging TLN. Nu betalen vervoerders nog een vast bedrag per auto om door Eurovignet-landen te mogen rijden. Dit zijn onder andere Nederland, België en Luxemburg. Het systeem werkt dan net als de tolsticker die automobilisten in Zwitserland op hun voorruit moeten plakken.

In de nieuwe regeling betalen vervoerders per kilometer, en lidstaten mogen tijdens de spits bijna drie keer zo veel tol heffen als voor ritten in de daluren. Daarnaast komt een kilometertoeslag van enkele centen wegens milieu- en geluidsoverlast.

'Het wordt dus misschien goedkoper als je buiten de spits rijdt', zegt Paul Poppink, beleidsmedewerker bij TLN. 'Maar daar heb je weinig aan als je in de spits móet rijden. Winkels kun je niet in de nacht bevoorraden, dus die vervoerders zullen wel degelijk meer betalen.' Ook betreurt hij dat personenauto's buiten schot blijven.

Bron: Financieel Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).