De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:06:06

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Files binnen vier jaar tijd korter door nieuwe technologie

Datum: Mon 06 June 2011

AMSTERDAM - Een aantal samenwerkende technologische bedrijven wil het fileprobleem in de Randstad en Noord-Brabant binnen vier jaar drastisch terugbrengen met een mix van technologische vindingen. Files moeten binnen die tijd niet langer meer zijn dan maximaal drie kilometer.

De bedrijven vragen het kabinet hiervoor om een investering van een miljard euro, meldt De Telegraaf. Onderzoeksinstituut TNO bevestigt de berichtgeving.

Onder andere TomTom, Siemens, TNO en KPN willen garant staan voor de resultaten en worden inmiddels gesteund door de PvdA, aldus de krant.

De bedrijven willen onder meer beeldschermpjes in de auto en langs de weg plaatsen die variabele maximumsnelheden weergeven. Sensoren in het wegdek moeten de optimale snelheid kunnen berekenen.

Reisinformatie

Diezelfde sensoren moeten de automobilisten verder uiterst betrouwbare reisinformatie geven. Op termijn moet het zelfs mogelijk zijn treinkaartjes te reserveren als reizen naar een bepaalde locatie sneller met de trein gaat.

Volgens TNO kunnen wegen met de nieuwe technologie efficiënter benut worden. Daardoor zouden de reistijden weer beheersbaarder worden.

Meer asfalt

Het onderzoeksinstituut is ervan overtuigd dat dit beter zal helpen "dan generiek meer asfalt aanleggen", aldus een zegsman. Technologie kan helpen de weg 15 procent efficiënter te benutten en files terug te dringen tot maximaal 3 kilometer, zegt onderzoeker André Oldenburger, die voor TNO betrokken is bij het project.

"Mensen rijden niet harmonieus en daardoor ontstaan files. Technologie kan helpen de verkeersstroom vloeiender te maken, waardoor ook de kans op ongelukken afneemt."

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).