De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:12:57

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Plan Milieudefensie beter én goedkoper dan asfaltplannen

Datum: Sat 04 June 2011

ROTTERDAM - Milieudefensie wil van Den Haag en Rotterdam een grote, groene metropoolregio maken, waarbij de nadruk ligt op beter openbaar vervoer en minder asfalt. Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam, is enthousiast.

15.000 handtekeningen

Dinsdag onthulde Milieudefensie het verkeersplan daarvoor en liet de organisatie Rotterdammers meedenken en bouwen aan de metropool. De organisatie wil via een burgerinitiatief met 15.000 handtekeningen de metropoolregio onder de aandacht van de provincie brengen.

Duur en achterhaald

Arno Bonte, van GroenLinks in Rotterdam, is enthousiast over de plannen van Milieudefensie, vooral omdat uit het plan blijkt dat er 40% minder files zouden zijn en 100 miljoen euro minder zouden kosten: "Ik vind daarom ook dat Rotterdam de dure en achterhaalde asfaltplannen van Rijkswaterstaat beter in kan ruilen voor de innovatieve fileplannen van Milieudefensie", zegt Bonte.

Alternatieven

Hij gaat verder: "Uit de onderzoeken blijkt dat Rijkswaterstaat maar in één richting kan denken, en dat is zo veel mogelijk nieuw asfalt uitrollen. Niet zo gek, want Rijkswaterstaat maakt zichzelf natuurlijk niet graag overbodig. Ik ben blij dat nu inzichtelijk is gemaakt dat alternatieven voor nieuwe wegen veel beter én goedkoper zijn. Met snel openbaar vervoer in plaats van nieuwe wegen spaar je de groene gebieden rond Rotterdam, zorg je voor schonere lucht en los je bovendien veel meer files op."

Steun van Havenbedrijf en ANWB

Steun voor duurzame mobiliteitsoplossingen kwam er onlangs ook uit onverdachte hoek: van het Havenbedrijf en de ANWB. Het Havenbedrijf pleitte twee weken geleden voor een spitsheffing op de Rotterdamse wegen. De ANWB kwam in diezelfde week met een plan voor snel openbaar vervoer in combinatie met P+R-terreinen buiten de stad.

OV en kilometerheffing betere filebestrijders

Ook daar is Bonte enthousiast over: "Zelfs de meest verstokte asfaltfundamentalisten zullen nu toch moeten erkennen dat openbaar vervoer en een kilometerheffing betere filebestrijders zijn dan nieuwe snelwegen."

Burgerinitiatief

Of het plan van Milieudefensie daadwerkelijk doorgang zal vinden, is nog maar de vraag. Wethouder Jeanette Baljeu is positief, maar wil het plan realiseren in samenwerking met het plan van Rijkswaterstaat. Milieudefensie wil in totaal zo'n 15.000 handtekeningen verzamelen om een sterk statement te maken bij Provinciale Staten.

Wat vind jij?

Wat is jouw mening? Moet er meer asfalt komen of beter openbaar vervoer? Of toch wel allebei tegelijk? Registreer, reageer hieronder en laat jouw mening weten!

Bron: Dichtbij-site / Rotterdam


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).