De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:41:22

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Kilometerheffing en wegenvignet in België'

Datum: Tue 16 November 2010

BRUSSEL (AFN) - In België wordt waarschijnlijk in 2013 een kilometerheffing voor vrachtwagens ingevoerd. Later komt er ook een wegenvignet voor personenauto's. De deelregeringen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel willen daarover nog dit jaar een akkoord bereiken, meldden Belgische media dinsdag. Een ambtelijk werkgroep gaat de maatregelen voorbereiden.

Vlaanderen wilde eerder al een wegenvignet introduceren, maar liet dat plan drie jaar geleden varen onder druk van Nederland. De toenmalige Nederlandse regering wilde met Vlaanderen praten over een kilometerheffing, eerst voor vrachtwagens, later ook voor personenauto's. Tot teleurstelling van Vlaanderen ziet het kabinet-Rutte echter af van een kilometerheffing.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters zei vorige week na een bezoek aan Rutte vast te willen houden aan de heffing.

Nog niet duidelijk

De details van zowel de kilometerheffing als het wegenvignet moeten nog worden uitgewerkt. Wanneer het wegenvignet er komt, is nog niet duidelijk. Beide maatregelen gelden ook voor buitenlandse chauffeurs.

Milieudefensie heeft Rutte opgeroepen het voorbeeld van België te volgen en toch een kilometerheffing in te voeren. "De kosten voor transportbedrijven voor het gebruik van de wegen in Nederland zijn zes keer zo laag als in Duitsland, waar ook al een kilometerheffing is ingevoerd. Nu België dit ook gaat doen, kan Nederland niet achterblijven."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).