De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:40:54

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Verhoging brandstofaccijns niet aan de orde'

Datum: Mon 15 November 2010

DEN HAAG - Een verhoging van de brandstofaccijns is niet aan de orde. Dat stelt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maandag in een reactie op berichten dat het kabinet de accijnzen op benzine, diesel en LPG wil verhogen.

Aanleiding zijn opmerkingen van de Vlaamse minister-president Kris Peeters dit weekeinde. Hij voorspelde dat heel Nederland in Vlaanderen gaat tanken als het kabinet de accijns verhoogt. De PvdA trok daarover onmiddellijk aan de bel en wil opheldering van premier Mark Rutte.

Maar VVD-staatssecretaris Weekers zegt nu dat een accijnsverhoging in de toekomst alleen mogelijk als andere landen hetzelfde doen. In dat geval wordt de extra opbrengst volledig gebruikt om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op nieuwe auto's en motoren (bpm) te verlagen. "Het kabinet zal de auto niet als melkkoe gebruiken", aldus Weekers.

Peeters sprak afgelopen woensdag met Rutte, onder meer over de kilometerheffing. Het Nederlands kabinet wil die niet meer, de Vlaamse regering wil de heffing nog wel invoeren. In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat het kabinet over een verhoging van brandstofaccijnzen wil overleggen met de buurlanden en met de rest van de EU.

Weekers zegt daarover nu dat België en Duitsland geen concrete plannen hebben. "Als dat in de toekomst verandert, dan zal het kabinet die mogelijkheid aangrijpen om het bezit van een auto goedkoper te maken en de kosten voor het gebruik ervan te verhogen. Dat betekent motorrijtuigenbelasting omlaag en accijns omhoog."

Weekers benadrukt dat het kabinet niet los van de buurlanden wil opereren. "Nederlandse pomphouders in de grensstreek hoeven dus niet bang te zijn voor inkomstenderving en hun Belgische collega's moeten zich ook niet rijk rekenen."

Volgend jaar wordt de accijns, afgezien van de reguliere prijsindexatie, niet verhoogd.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).