De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:25:29

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Benzine tot 80 eurocent duurder'

Datum: Fri 22 October 2010

Hoogeveen/ Den Haag - 2,30 euro voor een liter benzine? Meer dan twee euro voor eenzelfde hoeveelheid diesel? Als het nieuwe kabinet de plannen voor een 'literheffing' doorzet als alternatief voor de afgeblazen kilometerheffing, is het binnenkort heel normaal in Nederland.

De kilometerheffing die voormalig verkeersminister Camiel Eurlings wilde invoeren, bleek te duur en te omslachtig. De nieuwe bewindsvrouw op Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, wil alsnog de gebruiker laten betalen. Dit zou volgens het nieuwe kabinet kunnen door het heffen van extra accijns aan de pomp. In ruil daarvoor zou de motorrijtuigenbelasting worden afgeschaft en eventueel ook de BPM op nieuwe personenauto's. Die bedraagt afhankelijk van merk en type soms duizenden euro's.

De extra accijns die nodig is om de staatskas te compenseren, is volgens berekeningen van onder andere de ANWB 30 tot 34 eurocent als alleen de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft. Wordt óók de BPM afgeschaft, dan moet de literheffing ongeveer 80 eurocent worden.

Een dergelijke heffing zal onmiddellijk leiden tot 'brandstoftoerisme' in de grensgebieden. Het nieuwe kabinet geeft aan 'in overleg te gaan' met de buurlanden, maar daar vertrouwen de tankstationhouders niet op. Zij eisen de 'spijkerharde garantie' dat de accijnsverhoging alleen wordt doorgevoerd als omringende landen dat ook doen.

Ewout Klok, de uit Hoogeveen afkomstige voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA), zet de eis kracht bij met een brandbrief aan Schultz. "Als de literheffing er komt zonder afstemming met Duitsland en België betekent dat het faillissement van alle tankstations in een straal van veertig kilometer van de grens", voorspelt Klok.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt dat het kabinet dinsdag bij de regeringsverklaring nadere tekst en uitleg over de maatregelen zal geven.

Bron: Dagblad van het Noorden


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).