De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
11:26:36

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Autolobby ziet al rechtse lente in politiek

Datum: Wed 25 August 2010

Door: Laurens Kok en Frank Hendrickx

DEN HAAG - Harder rijden, meer asfalt en minder belastingen. Voor de autolobby is er geen beter kabinet denkbaar dan de combinatie VVD, CDA en PVV.

De achterban van Transport en Logistiek Nederland (TLN) ziet de 'rechtse lente' al gloren. Een peiling op de website van de belangenorganisatie toonde onlangs aan dat de achterban hoopt dat Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders er zo snel mogelijk uitkomen. Centrumrechts geldt als het ideale kabinet. "Dat is natuurlijk niet verrassend", zegt een woordvoerder. "Die partijen zullen als eerste geneigd zijn om aan het bedrijfsleven te denken."

Het eerste resultaat van de nieuwe politieke verhoudingen werd deze week zichtbaar: een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV wil dat demissionair minister Camiel Eurlings gaat onderzoeken of de maximumsnelheid omhoog kan naar 130 of 140 kilometer per uur. Als het aan Geert Wilders ligt gaan de tachtig kilometer per uur zones zelfs helemaal verdwijnen en buiten de spits mag iedereen het gaspedaal induwen tot 140 kilometer per uur.

Meer asfalt

De bezoekers van de website flitsservice.nl verkeren in 'jubelstemming', aldus oprichter Martijn Hurks, een VVD'er die naar eigen zeggen door de PVV is benaderd om Statenlid te worden in de provincie Flevoland. "Ik was nogal bang toen ze bezig waren met onderhandelingen over paars plus', aldus Hurks, die zijn informatie over flitspalen doorverkoopt aan radiozenders en autonavigatiesystemen. "Ik zag die partijen - GroenLinks, D66 en PvdA - en dacht: we mogen straks nergens meer harder dan honderd."

Hardrijden is niet de enige 'rechtse hobby' die in het nieuwe kabinet ruim baan kan krijgen. De drie regeringspartners willen ook allemaal meer asfalt. Bij de betrokken Kamerleden jeuken de handen. Eindelijk zijn ze verlost van het 'onzinnige argument van links' dat meer asfalt alleen maar tot meer auto's leidt. "Hopelijk kunnen we met deze combinatie wat sneller knopen doorhakken", aldus een VVD'er. Vertragende inspraakprocedures komen hoe dan ook aan banden te liggen als het aan de drie partijen ligt.

Be-invloeden

Belangenorganisatie Bovag is net als de andere spelers binnen de autolobby optimistisch gestemd. De contacten met de drie rechtse partijen zijn 'uitstekend'. "Al blijven het natuurlijk politici", zegt een woordvoerder. "Je moet ze continu blijven beïnvloeden."

De auto zal in elk geval niet langer als 'melkkoe' dienen, zo is de hoop. CDA en VVD hebben dat ook allebei in hun verkiezingsprogramma aangekondigd. "Automobilisten zijn nu al genoeg kwijt aan het bezit en gebruik van hun auto", zo schreef bijvoorbeeld de VVD.

Rekeningrijden

Het gevreesde rekeningrijden zal niet of alleen in de mildste variant worden doorgevoerd. Wilders en de partij van Rutte willen niets van het systeem weten. Alleen het CDA ziet er wel iets in, maar de gemiddelde autorijder mag er niet op achteruit gaan van de christen-democraten.

Mooier zal het voorlopig niet worden, zo weet ook Martijn Hurks van flitsservice.nl. Het kabinet Rutte I mag van hem zo snel mogelijk op het bordes van Huis ten Bosch staan. "Ik ben er gelukkig mee."

Bron: Nederlands Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).