De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:35:35

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Proef filemijden op Gelderse snelwegen

Datum: Tue 03 August 2010

NIJMEGEN - Automobilisten rond Arnhem en Nijmegen kunnen zich vanaf deze week opgeven voor de proef Slimprijzen op de snelwegen A12, A15, A50, A73 en A325 rond de Gelderse steden. Dat meldde de Stadsregio Arnhem Nijmegen dinsdag. De proef van twee jaar begint op 6 september.

De proef moet de files tijdens de spits verkorten. Deelnemers kunnen maandelijks tot 150 euro verdienen door de snelwegen te mijden. De afgelopen maanden brachten camera's boven de weg de kentekens van potentiële deelnemers in beeld. Het gaat vooral om forenzen die vaak over de desbetreffende snelwegen rijden. Die mensen ontvangen bericht van de stadsregio.

Aan Slimprijzen kunnen uiteindelijk 15.000 automobilisten meedoen. Als lokkertje krijgen zij een smartphone te leen die wordt gebruikt voor de registratie van ritten, aldus een woordvoerster van de Stadsregio. Deelnemers die de files maximaal mijden, mogen de telefoon na afloop houden.

Voor het project is 15 miljoen euro beschikbaar. Het geld is onder meer afkomstig van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en van de provincie Gelderland.

De start van de proef valt samen met grootschalige werkzaamheden aan de A50 ter hoogte van Heteren en Valburg. Het stuk snelweg is berucht om files en wordt daarom verbreed. Een tweede brug over de Waal moet eveneens meer ruimte bieden aan het verkeer.

De Stadsregio hield vorig een soortgelijk experiment op de A325 voor de Waalbrug bij Nijmegen. Dat project bleek succesvol en leidde tot kortere files.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).