De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:36:43

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Vervoersorganisaties willen doorstart kilometerheffing

Datum: Thu 27 May 2010

AMSTERDAM - De plannen rondom de kilometerheffing moeten na de verkiezingen zo snel mogelijk een doorstart krijgen om het dichtslibben van het Nederlandse wegennet te voorkomen.

Dat stellen de verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de val van het kabinet Balkenende IV afgelopen maart werd de kilometerheffing, waarbij alleen gereden kilometers worden belast in plaats van het bezit van een auto, 'controversieel' verklaard en in de ijskast gezet.

Monster van een systeem

Volgens EVO-directeur Dick van den Broek Humphreij kwam dat doordat een oorspronkelijk 'briljant en simpel' idee door allerlei toevoegingen en uitzonderingen, waaronder spitsheffing, ingewikkelde kastjes en milieuaspecten uitgroeide tot een 'monster' van een systeem.

"De emotie heeft de overhand gekregen", aldus Van den Broek Humphreij. "Het oude plan weer nieuw leven in blazen zou daarom politieke zelfmoord zijn."

Achterhaald

Hierdoor zou geen partij op dit moment het woord kilometerheffing meer in de mond durven te nemen. "Maar we hebben tenminste met z'n allen vastgesteld dat het huidige model van wegen- en aanschafbelasting een idioot en achterhaald systeem is", zegt Van den Broek Humphreij.

"Je wilt toch niet naar je auto kijken en denken, 'daar staat 'ie weer geld te kosten'."

Basis

Zijn organisatie EVO, vertegenwoordiger van 30.000 bedrijven die goederen te vervoeren hebben, en collegavereniging TLN willen terug naar de basis. "Een volgende regering moet simpelweg vaste lasten ombouwen naar variabele lasten. Daarna zien we wel op welke punten het systeem bijgeschaafd moet worden."

Spitsheffing is nu "een brug te ver", zegt de directeur. "Dat moet je niet willen, anders dan schop je het draagvlak onder de kilometerheffing vandaan."

En dat draagvlak is er volgens hem genoeg onder de bevolking. "Maar dan wel gebaseerd op een transparant en eerlijk systeem."

VVD

Ook de VVD, die momenteel hoge ogen gooit in de peilingen maar tegenstander is van kilometerheffing, zal zich uiteindelijk wel bij de voorstanders aansluiten, verwacht Van den Broek Humphreij. Het CDA gaf onlangs al te kennen wel iets te zien in een vast bedrag van 4 a 5 cent per kilometer.

EVO en TLN houden vast aan de oorspronkelijke verwachting dat de invoering van de heffing zal leiden tot 15 procent minder verkeer. "Wij willen de kilometerheffing een kans geven om te bewijzen dat de druk op de wegen erdoor vermindert, al is het maar een beetje."

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).