De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
10:03:15

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Vervoersorganisaties willen doorstart kilometerheffing

Datum: Thu 27 May 2010

AMSTERDAM - De kilometerheffing moet na de verkiezingen zo snel mogelijk een doorstart maken om het dichtslibben van het Nederlandse wegennet te voorkomen. Dat stellen de verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de val van het kabinet Balkenende IV afgelopen maart werd de kilometerheffing, waarbij alleen gereden kilometers worden belast in plaats van het bezit van een auto, 'controversieel' verklaard en in de ijskast gezet.

Monster

Volgens EVO-directeur Dick van den Broek Humphreij kwam dat doordat een oorspronkelijk 'briljant en simpel' idee door allerlei toevoegingen en uitzonderingen, waaronder spitsheffing, ingewikkelde kastjes en milieuaspecten uitgroeide tot een 'monster' van een systeem.

"De emotie heeft de overhand gekregen", aldus Van den Broek Humphreij. "Het oude plan weer nieuw leven in blazen zou daarom politieke zelfmoord zijn."

Achterhaald

Hierdoor zou geen partij op dit moment het woord kilometerheffing meer in de mond durven te nemen. "Maar we hebben tenminste met z'n allen vastgesteld dat het huidige model van wegen- en aanschafbelasting een idioot en achterhaald systeem is", zegt Van den Broek Humphreij.

"Je wilt toch niet naar je auto kijken en denken, 'daar staat 'ie weer geld te kosten'."

Basis

Zijn organisatie EVO, vertegenwoordiger van 30.000 bedrijven die goederen te vervoeren hebben, en collegavereniging TLN willen terug naar de basis. "Een volgende regering moet simpelweg vaste lasten ombouwen naar variabele lasten. Daarna zien we wel op welke punten het systeem bijgeschaafd moet worden."

Spitsheffing is nu "een brug te ver", zegt de directeur. "Dat moet je niet willen, anders dan schop je het draagvlak onder de kilometerheffing vandaan."

En dat draagvlak is er volgens hem genoeg onder de bevolking. "Maar dan wel gebaseerd op een transparant en eerlijk systeem."

VVD

Ook de VVD, die momenteel hoge ogen gooit in de peilingen maar tegenstander is van kilometerheffing, zal zich uiteindelijk wel bij de voorstanders aansluiten, verwacht Van den Broek Humphreij. Het CDA gaf onlangs al te kennen wel iets te zien in een vast bedrag van 4 a 5 cent per kilometer.

EVO en TLN houden vast aan de oorspronkelijke verwachting dat de invoering van de heffing zal leiden tot 15 procent minder verkeer. "Wij willen de kilometerheffing een kans geven om te bewijzen dat de druk op de wegen erdoor vermindert, al is het maar een beetje."

Sluitpost

Voor verreweg de meeste politieke partijen is transport en logistiek een sluitpost, meent Van den Broek Humphreij. "Maar zonder vervoer geen economie. En door vertragingen gooien we elk jaar drie miljard euro door het raam."

Om binnensteden en bedrijventerreinen bereikbaar te houden pleiten EVO en TLN in de brief dan ook voor een waslijst aan ingrepen. Van het ontzien van infrastructuur bij bezuinigingen tot het uitbreiden van de spoorwegen. Ook raden ze de politiek aan om de vaart erin te houden bij de Crisis- en Herstelwet, waarbij een aantal infrastuctuurprojecten versneld uit zullen worden gevoerd.

Daarnaast moet een volgend kabinet snijden in een woud van regels, waaronder de verplichte rittenregistratie, en moeten schonere technieken meer gestimuleerd worden. En het Rijk zou gemeentes moeten dwingen om de stedelijke bevoorrading te dereguleren.

Bedreiging

Wat Van den Broek Humprheij betreft is de 'inefficiënte' bevoorrading van binnensteden nationaal gezien zelfs de grootste bedreiging voor een gezonde transportsector. Zogenaamde 'venstertijden' waarin vrachtwagens mogen laden en lossen in een stad zijn 'heilig verklaard', zegt hij. "En dat is dom, want venstertijden zorgen juist voor meer vrachtritten."

"Als je steden slimmer zou bevoorraden kan je een op de drie vrachtritten schrappen." Zijn organisatie en TLN zoeken hun heil nu maar bij de nationale overheid, want "vastgeroeste gemeentebesturen zijn soms totaal niet geïnteresseerd in goederenvervoer".

Bestelauto's

Van den Broek Humphreij: "Ik noem geen namen, maar onlangs riep de wethouder van een grote stad tegen mij 'die vrachtauto's van jullie komen bij mij de stad niet in'. Nou, hij kan het krijgen zoals hij het hebben wil; hij verbiedt een vrachtauto van 12 meter, maar krijgt daar vervolgens vier bestelauto's voor terug."

Steden zouden net als Schiphol aan 'slot-management' moeten doen, meent Van den Broek Humphreij. "Je krijgt een kwartier om je lading af te leveren, en dan weer wegwezen."

Lokaal

Er hoeven in Nederland niet veel wegen bij te komen, zegt hij tot slot. Zolang de belangrijkste knooppunten maar worden aangepakt en lokale wegen worden verbeterd zodat niet al het verkeer op de snelweg hoeft te worden geloosd. "Een inwoner van Utrecht kan niet van het oosten naar het westen van de stad rijden zonder gebruik te maken van de snelweg, terwijl die juist aangelegd is voor het lange-afstandsverkeer."

Provinciale wegen moeten daarom een inhaalslag maken want ze zijn 'sterk verwaarloosd' en slecht of onveilig ingericht, zegt de directeur. "Wij weten wel hoe je het snelst en veiligst bij een bestemming komt, maar nog steeds liggen er rotondes waar je met een vrachtwagen alleen rechtdoor overheen kan, zo krap zijn ze."

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).