De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:27:41

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


CDA: Jaarlijkse rekening auto-km's

Datum: Fri 09 April 2010

Door: Onze parlementaire redactie

DEN HAAG - De gereden kilometers per jaar afrekenen. Het CDA is voorstander van deze meest eenvoudige manier van kilometerheffing voor automobilisten.

CDA-leider Balkenende maakte dat gisteren duidelijk tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen, dat was georganiseerd door de ANWB. Het was voor het eerst dat hij een tipje van de sluier oplichtte over hoe de christendemocraten het principe van betalen voor gebruik van de auto in de praktijk willen brengen. "Van 1 januari tot en met 31 december de kilometers registreren en daarna reken je die af", aldus Balkenende. Hij wilde niet vooruitlopen op het bedrag dat automobilisten per kilometer kwijt zijn. Wel benadrukte de CDA-leider dat de opbrengst zal worden gebruikt voor investeringen in de infrastructuur.

De ANWB voelt ook wel voor de vlakke heffing, omdat die het grootste effect zou hebben op de files, automobilisten niet 'worden bespioneerd' via kastjes en de kosten meevallen.

Een woordvoerder spreekt van 'verstandige woorden' van Balkenende. Voorwaarde zou wel moeten zijn dat de autobelastingen worden afgeschaft.

Accijnzen

Balkenende opperde ook het verhogen van de accijnzen om het gebruik van de auto terug te dringen, maar daar kleven volgens hem grote nadelen aan, bijvoorbeeld voor pomphouders in de grensstreek. Tolpoorten in de strijd tegen de files ziet het CDA niet zitten. "No way. Dat gaan we niet doen", stelde Balkenende. Hij nam ook opnieuw afstand van de kilometerheffing die onder leiding van minister Eurlings door het huidige (demissionaire) kabinet is uitgedokterd. Dat systeem, een heffing naar plaats en tijd via kastjes in de auto, was volgens hem te ingewikkeld en te duur en is inmiddels definitief van de baan. "Het gebruik van de auto moet worden belast, maar niet met een systeem dat draagvlak ontbeert", verklaarde Balkenende.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).