De Kilometer Heffing

Wed 22-Sep-21
22:24:39

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Tol voor trucks

Datum: Wed 31 March 2010

Door: Edwin Timmer

DEN HAAG - De overheid heeft transporteurs in het vizier als melkkoe. Een invoering van een aparte kilometerheffing voor vrachtwagens zou de schatkist netto 600 miljoen euro opleveren.

Dit is een van de opties die topambtenaren morgen presenteren in het kader van de komende miljardenbezuinigingen, zo melden bronnen rond het Binnenhof. Een spitsheffing rond grote steden zou automobilisten nog eens enkele honderden miljoenen uit de zak kloppen. Daarbij gaat tegelijkertijd het mes in op stapel staande wegenprojecten.

Satellietkastje

Voor de nieuwe trucktol neemt de ambtelijke werkgroep Mobiliteit en Water een voorbeeld aan Duitsland, waar vrachtwagens al jaren via een satellietkastje tol betalen per afgelegde kilometer. De werkgroep erkent dat een truckheffing nauwelijks leidt tot minder verkeer, maar het levert jaarlijks wel 600 miljoen euro op. Ambtenaren hebben in opdracht van het kabinet tal van bezuinigingen in kaart gebracht, verdeeld over twintig werkgroepen. Volgens de werkgroep Mobiliteit en Water zou het Infrastructuurfonds van de minister van Verkeer in totaal per jaar structureel 1,7 miljard moeten inleveren. Dat is te bereiken door minder aanleg van wegen en/of waterwegen, of door minder spooruitgaven. Langer doorrijden met oude treinen brengt 200 tot 300 miljoen in het laatje.

Onacceptabel

"Een tolsysteem voor alleen vrachtwagens is absoluut onacceptabel", reageert voorzitter Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland. "Tijdens de besprekingen over de kilometerheffing was het ook altijd een harde eis dat we zoiets alleen invoeren als het voor alle weggebruikers is."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).