De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
20:04:06

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Megaklap voor kilometerheffing

Datum: Fri 05 March 2010

Door: Onze parlementaire redactie

DEN HAAG - De kilometerheffing heeft een gigantische klap opgelopen in de Tweede Kamer, maar volledig knock-out is het autovolgsysteem per satelliet nog niet.

De echte doodsteek moet, als het aan VVD-Kamerlid Aptroot ligt, volgen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in juni. Tot die tijd praat het parlement in elk geval niet meer over het wetsvoorstel, dat betalen voor het autobezit omvormt tot een heffing op gebruik, zo werd gisteren door de volksvertegenwoordigers besloten.

Stickers

Door de val van het kabinet beslist de Kamer over elk dossier of er nog voldoende steun is om het in behandeling te nemen. "Dit is het begin van het einde", glundert VVD-Kamerlid Aptroot, die de afgelopen tijd honderdduizend stickers 'Kilometerheffing No Way' heeft verspreid. "Zeker een klein feestje waard. Maar als ik naar de peilingen kijk, dreigen de voorstanders - zoals CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks - nog steeds een meerderheid te halen! We zullen nog heel hard campagne moeten voeren."

Definitief

SP-Kamerlid Roemer is stelliger: "De kilometerheffing is definitief voorbij en daar ben ik heel erg blij mee. Het zou een debacle van het kaliber Betuwelijn zijn geworden." Ook PVV'er De Mos is "verheugd" dat de heffing op basis van CO2-uitstoot verleden tijd lijkt.

Probleem

Voorstander PvdA zoekt echter manieren om de filebelasting van de ondergang te redden. "Misschien kunnen we de grootste ergernissen wegnemen", oppert Kamerlid Roefs, bijvoorbeeld door het impopulaire 'kastje van Camiel' in te ruilen voor een applicatie per mobiele telefoon. "Invoering kan dan ook veel sneller, omdat je geen negen miljoen kastjes hoeft in te bouwen", aldus de PvdA'er. "Als dit het einde is van de kilometerheffing, wordt bereikbaarheid in dit land een groot probleem", waarschuwt CU-Kamerlid Cramer. "Iedereen die zegt dat alleen extra asfalt genoeg is, fopt de burger." Volgens de PvdA kan Nederland zonder het systeem zelfs de Europese luchtkwaliteitseisen niet halen.

Show

Demissionair minister Eurlings (Verkeer), die eerder kritiek kreeg van coalitiepartners voor zijn 'onzichtbaarheid' in de promotie van het systeem, onthoudt zich voorlopig van commentaar. Het stak bijvoorbeeld Roefs dat de CDA-bewindsman wel een show maakt van elk stukje nieuwe asfalt, maar geen campagne uitrolde voor de kilometerheffing. "De minister heeft zich altijd gehouden aan het coalitieakkoord", verklaart een woordvoerster van Eurlings.

Actievoerder Paul van Doorn van kilometerheffingstop.nl meent dat het gevaar nog niet helemaal is geweken. "Als de PVV alleen de aow onbespreekbaar verklaart, willen ze schijnbaar op dit dossier nog wel zaken doen."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).