De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:19:09

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


VVD-leider Rutte 'Km-heffing direct weg'

Datum: Fri 26 February 2010

Door: Jaap Folkerts en Paul Jansen

DEN HAAG, vrijdag - De stekker moet vandaag nog uit de kilometerheffing. Het demissionaire kabinet mag geen cent meer uitgeven aan de voorbereiding van het miljardenproject.

Dat eist VVD-leider Rutte. De liberaal vindt het schandalig dat er nog steeds bakken met geld worden uitgegeven aan de kilometerheffing terwijl het dossier door de val van het kabinet in de Tweede Kamer niet eens meer in behandeling wordt genomen. De kans is immers groot dat een volgend kabinet de heffing naar de prullenbak verwijst.

Aanbestedingen

Dit jaar wordt er 100 miljoen euro gespendeerd aan voorbereidend onderzoek. Voor 2011 is dat bijna 200 miljoen euro. Bovendien lopen de aanbestedingen door. Daarbij gaat het om miljarden.

De VVD spreekt van weggegooid geld. Volgens Rutte moet premier Balkenende daarom vandaag nog zijn CDA-verkeersminister Eurlings terugfluiten. Rutte: "Die kilometerheffing moet helemaal weg. Het CDA heeft de afgelopen dagen al veel draaien gemaakt. Laat ze deze er maar aan toevoegen. Er mag geen euro meer in worden gestoken", aldus de liberale leider in een interview met De Telegraaf, dat morgen verschijnt. Volgens Rutte is het 'in het landsbelang' om er snel een einde aan te maken. De kilometerheffing zou na herhaaldelijk opschuiven vanaf 2014 stapsgewijs moeten ingaan.

De VVD is fel tegen en voelt zich nu gesteund door een studie van het Centraal Planbureau (CPB) naar het spitstarief, dat eerder deze maand is afgerond. Uit dat onderzoek van de rekenmeesters blijkt dat een spitstarief, dat een belangrijk onderdeel is van de kilometerheffing, bij files minder effectief is dan weguitbreiding.

Op een verstopte weg van bijvoorbeeld vijf kilometer lang zou de tijdwinst bij een spitstarief volgens de berekeningen nog geen twee minuten zijn, terwijl dat bij een weguitbreiding met een rijstrook bijna dertien minuten is. "Dat is ruim voldoende om de kosten van de aanleg van een extra rijstrook te rechtvaardigen", schrijven de rekenmeesters in de notitie.

Het spitstarief zou volgens plannen van het ministerie van Verkeer & Waterstaat moeten komen bij grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).