De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
00:43:38

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Spitstarief botst met km-heffing

Datum: Thu 18 February 2010

Door: Edwin Timmer

DEN HAAG - De invoering van spitstarieven heeft tot een harde botsing tussen minister Eurlings (Verkeer) en vicepremier Bos (Financiën) geleid over de kilometerheffing.

PvdA en ChristenUnie willen het spitstarief flink kunnen opschroeven om de drukte op de wegen in de Randstad aan te pakken.

Terwijl het CDA het spitstarief, als extra heffing boven op de kilometerprijs, voorlopig alleen rond Amsterdam wil invoeren, voorzien de coalitiepartners dat ook Rotterdam en Utrecht niet zonder spitstarief kunnen. Zelfs Eindhoven sluiten zij niet uit.

Minister Bos ziet in het spitstarief nadrukkelijk een alternatief voor de aanleg van extra asfalt op drukke weggedeelten. Ook de ChristenUnie denkt er zo over. Maar Eurlings is het daar niet mee eens. Hij wil zijn handen vrij houden om het wegennet op te knappen waar dat nodig is.

Bovendien is de CDA-bewindsman mordicus tegen hoog opgeschroefde spitstarieven, omdat die het principe van eerlijkheid voor de kilometerheffing onderuit kegelen. Voor hem blijft heilig dat automobilisten straks aan basistarief en spitstarief samen niet meer betalen dan nu voor vaste autobelastingen. Morgen buigt de ministerraad zich over Eurlings' plan.

"Minister Eurlings vreest dat hij geen asfalt meer mag aanleggen", zegt PvdA-Kamerlid Roefs. "Maar ook hij moet inzien dat het verstandig is als een extra spitstarief van enkele centen helpt om de doorstroming op gang te houden. Dat scheelt asfalt en is goed voor het milieu."

CU-Kamerlid Cramer vindt de door Eurlings zo vurig gewenste budgetneutraliteit onhoudbaar. "Het spitstarief is bedoeld als prikkel tegen files. Dan kun je uiteindelijk niet volhouden dat bij een hoger spitstarief hier elders altijd het basistarief moet zakken. Die heffing kun je toch niet negatief maken?"

Planstudie

PvdA en CU willen dat voortaan bij elke planstudie voor nieuwe wegen ook de opties worden uitgerekend met kilometerheffing en met spitstarief. Cramer: "Als we dat eerder hadden gedaan, was een verbreding van de A1 tot wel twaalf rijstroken misschien helemaal niet nodig geweest."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).