De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:18:57

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Automobilist krijgt geld voor spitsproef

Datum: Sat 30 January 2010

Door: Gijsbert Termaat

Kilometerheffing gaat van start in Amsterdam

AMSTERDAM "De overheid steekt tientallen miljoenen euro's belastinggeld in een proef met betaald rijden in de regio Amsterdam om tienduizend automobilisten te bewegen om buiten de spits om te gaan rijden.

Omgerekend kost de proef 3600 euro per weggebruiker, die er met zijn vrijwillige deelname tot 160 euro aan kan verdienen. Deelnemers krijgen maandelijks tussen 80 en 160 euro waarvan ze de spitsheffing kunnen betalen.

De Amsterdamse wethouder Hans Gerson kondigde de proef gisteren aan. Hij hoopt dat de wegen rondom de hoofdstad door de proef niet verder dichtslibben, maar de VVD en SP in de hoofdstad zijn er furieus over.

"Het is een geldverkwistende en volledig misleidende proef. Want wie wil er nu niet tot 160 euro per maand verdienen aan een proef, waarbij je van je baas ook nog eens lekker thuis mag gaan werken", meent Robert Flos namens de VVD.

Ook de SP is mordicus tegen: "Het is van de gekke dat er al zoveel geld over de balk wordt gesmeten, terwijl het überhaupt zeer onzeker is of de kilometerheffing ingevoerd wordt. Maar de gemeente Amsterdam trekt zich daar niets van aan en wil haar inwoners en bezoekers extra laten betalen als ze de stad willen bezoeken."

Gerson liet juist weten blij te zijn dat de proef kan beginnen. In februari worden de vrijwilligers benaderd. Dit gebeurt via de werkgevers, voor de eerste groep op bedrijventerreinen in Zuidoost en in de Riekerpolder. Het uiteindelijke doel is vijf procent minder automobilisten tijdens de spits op de snelwegen te hebben.

"De uitslag is op voorhand al bekend omdat er een geselecteerde groep automobilisten aan gaat deelnemen. Weggebruikers die er zelf beter van worden en graag willen, zeker omdat ze er een vette bonus voor krijgen", stelt Flos. "Bij de definitieve kilometerheffing hebben veel mensen die keuze helemaal niet", stelt de liberaal. "Ouders die hun kinderen naar de crèche moeten brengen, de elektricien die reparaties moet verrichten, de verpleegster die diensten draait, zijn dan de pineut omdat ze de spits niet kunnen mijden en worden straks opgezadeld met forse extra kosten door de spitsheffing."

Deelnemers aan de Amsterdamse proef mogen volgens verkeerswethouder Gerson zelf bepalen welk spitstarief ze betalen. Deelnemers die dit voorjaar meedoen, betalen een vast bedrag van 6,5 cent per kilometer maar moeten tussen zeven en negen uur 's ochtends en in de avondspits tussen vier en zeven een toeslag betalen. Ze mogen kiezen tussen een tarief van twee, vier, zes of acht cent per kilometer. De automobilist kan geld verdienen als hij de spits mijdt. Het spitstarief geldt alleen voor de toegangswegen rond Amsterdam.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).