De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
00:40:34

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Referendumplan ANWB te laat'

Datum: Wed 27 January 2010

DEN HAAG - De referendumplannen van de ANWB komen te laat. SP en VVD vinden dat de ANWB de vraag of de leden voor of tegen de kilometerheffing zijn in de lopende peiling aan ze moet stellen. "Mosterd na de maaltijd", meent VVD-woordvoerder Charlie Aptroot. Beide partijen zijn tegen de heffing.

De ANWB wil zo'n stemming houden als de bond te weinig terugvindt van de door hemzelf aangedragen argumenten in het wetsvoorstel dat de Kamer dit voorjaar bespreekt. Het referendum zou dan plaatsvinden na het debat en voor de stemming in de Kamer over het wetsvoorstel van verkeersminister Camiel Eurlings. "Laat ze de vraag alsnog toevoegen. Na het debat heeft het referendum geen zin", aldus SP-Kamerlid Emile Roemer.

Het klinkt wel dreigend, maar het wordt nog spannend of de ANWB de stemming echt uitschrijft, zo reageerde Kees Vendrik (GroenLinks). "Wie bepaalt of het referendum doorgaat?". Niet de ANWB, maar de Kamer beslist of de plannen doorgaan, benadrukte Vendrik.

Andere argumenten

Ernst Cramer van de ChristenUnie vindt de ANWB-inbreng van belang. "Die kun je als Kamer niet naast je neerleggen. Maar tegenover die argumenten komen andere argumenten te staan." Ook de PvdA vindt dat het de vereniging vrijstaat om een referendum te houden, "maar de Tweede Kamer gaat erover", stelde Kamerlid Lia Roefs. "Alle informatie is welkom en die zullen we gebruiken. Draagvlak is belangrijk."

Ger Koopmans van de grootste regeringspartij CDA ervaart de plannen niet als druk. "De ANWB, Natuur en Milieu, de peiling van De Telegraaf, laat ze maar komen. Dit kan ik er nog wel bij hebben." Minister Eurlings geeft geen reactie, zei een woordvoerder.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).