De Kilometer Heffing

Wed 22-Sep-21
22:22:54

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Verpletterend NEE (Telegraaf Enquette)

Datum: Tue 26 January 2010

Door: René van Zwieten

AMSTERDAM - De kilometerheffing moet van de baan! Dat is de mening van 89 procent van de ruim 196.000 deelnemers aan de Stelling van De Telegraaf. Slechts 11 procent is voor de invoering van het plan van verkeersminister Camiel Eurlings.

De overweldigende respons op de peiling laat een groot en breed gedragen wantrouwen onder de stemmers zien jegens het 'kastje van Camiel'. Het mobiliteitsplan wordt in rake bewoordingen door de ondervraagden aangeduid als 'graaimachine', 'geldklopperij', 'belastingverhoging' en 'nieuwe melkkoe'.

Kastje

Uit de enquête blijkt dat de helft van de tegenstemmers niet gelooft dat het kastje de files zal oplossen. Velen menen dat de stremmingen 's ochtends en 's avonds op de Nederlandse wegen het gevolg zijn van het woon-werkverkeer en forenzen zijn niet in staat om hun werktijden aan te passen.

Ook meent bijna de helft dat de kabinetsplannen de kosten van het autorijden verhogen. Duurder voor de automobilist, een enorme kostenpost door de negen miljoen kastjes die moeten worden ingebouwd en de administratieve rompslomp. Ook de onduidelijkheid over wie de vervangingskosten van een kapot kastje moet betalen, zit sommigen dwars. Velen lopen ook te hoop tegen het 'spionagekastje' in de auto, dat alle ritten registreert. Zij vinden dit een grote inbreuk op de privacy en verwachten dat autoriteiten hiervan misbruik kunnen maken: "Een middel om nog meer controle over burgers te krijgen".

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).