De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:49:04

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Klink neemt afstand van Eurlings

Datum: Sun 24 January 2010

DEN HAAG - Draagvlak is essentieel voor de kilometerheffing, maar het kabinet neemt uiteindelijk het besluit en daarvoor is de minister van Verkeer als eerste verantwoordelijk. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij nam daarmee afstand van de suggestie van zijn partijgenoot en verkeersminister Camiel Eurlings dat de mening van de ANWB wat hem betreft de doorslag geeft bij de invoering van de maatregel.

Eurlings had dat vrijdag na het kabinetsberaad gezegd in de aanloop naar de ANWB-internetpeiling, die zaterdag begon. Volgens Klink zal zijn partijgenoot niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. In zijn ogen wilde Eurlings benadrukken dat het draagvlak van groot belang is, zeker dat van de ANWB als één van de initiatiefnemers van de heffing. Daarom moet het kabinet serieus nemen wat uit de enquête komt en de afweging daarop afstemmen, aldus Klink.

Volgens hem zal het kabinet niet zeggen "dat de besluitvorming afhangt van een ja of een nee in een enquête of van de ANWB". Het kabinet neemt een besluit, waarna de Tweede Kamer aan zet is. Klink benadrukte dat draagvlak belangrijk is, omdat regeren vooruitzien is. "Je moet de agenda soms naar voren halen en lastige beslissingen nemen."

Directeur van de ANWB, Guido van Woerkom luistert zaterdag voor het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag naar een actievoerder. Tientallen automobilisten demonstreerden in Den Haag tegen de plannen voor de kilometerheffing. Foto: ANP

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).