De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:22:07

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Uitlatingen van Eurlings wekken wrevel

Datum: Fri 22 January 2010

De kilometerheffing komt er niet als de ANWB de plannen afwijst. Minister Eurlings van Verkeer heeft al eerder gezegd dat draagvlak voor hem belangrijk is. Hij scherpte dat standpunt vandaag aan na afloop van de ministerraad.

De ANWB wil zijn leden raadplegen over de kilometerheffing. Morgen zal de ANWB zijn visie op het wetsvoorstel van Eurlings aan de eigen bondsraad voorleggen. Onderdeel daarvan is een raadpleging via internet onder de vier miljoen leden.

Eurlings zei dat de steun van de ANWB voor hem erg belangrijk is. "Dat is meer dan een meerderheid in de Tweede Kamer. Als de gemiddelde automobilist er tegen is, komt de heffing er niet."

'Slecht voorstel'

Regeringspartij PvdA is verrast, maar reageert verder afwachtend. Coalitiepartner CDA ziet de uitslag van de ledenraadpleging met vertrouwen tegemoet. De ChristenUnie vindt dat afspraken in het regeerakkoord niet opzij kunnen worden gezet door een internetpeiling.

De SP is blij dat Eurlings erkent dat er draagvlak moet zijn. Volgens de oppositiepartij zet Eurlings hiermee de deur open om zijn plan terug te trekken. En dat is maar goed ook, want het is een slecht voorstel, vindt de SP.

Draagvlak

De VVD heeft de indruk dat Eurlings zelf niet meer gelooft in de kilometerheffing. GroenLinks noemt de uitlatingen van Eurlings belachelijk. Als hij een referendum wil, had hij dat moeten uitschrijven, zegt de partij. D66 vraagt zich af wie hier nu eigenlijk regeert.

De ANWB noemt het belangrijk dat de minister naar draagvlak blijft zoeken. "Wij zullen hem aangeven wat onze leden vinden", zei ANWB-directeur Van Woerkom. "Ik denk dat Eurlings en de Tweede Kamer daar naar zullen luisteren, maar zij moeten besluiten".

Bron: NOS


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).