De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:35:28

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Spoeddebat km-heffing

Datum: Sat 09 January 2010

Door: Martijn Koolhoven

DEN HAAG, zaterdag - De oppositiepartijen SP, VVD en PVV willen opheldering van minister Eurlings (Verkeer) naar aanleiding van onthullingen, vandaag in De Telegraaf, dat zijn eigen topambtenaren forse kritiek leveren op het plan voor de kilometerheffing.

VVD-Kamerlid Aptroot wil, net als de PVV, een spoeddebat met minister Eurlings. De topambtenaren melden in deze krant dat ze zich in stilte voorbereiden op een parlementaire enquête over de kilometerheffing, want ze zijn ervan overtuigd dat die er komt.

In de reportage illustreren ze vandaag met cijfers waarom de km-heffing in hun ogen onhaalbaar is. De SP wil de minister eerst tijdens het vragenuurtje, de eerste dinsdag na het kerstreces, aan de tand voelen.

De kritiek van de ambtenaren is koren op de molen van VVD'er Aptroot, die al langer wil dat het omstreden project onmiddellijk wordt stopgezet omdat het onuitvoerbaar is. Aptroot verwacht, zeker nu ook topambtenaren de kmheffing ter discussie stellen, een Kamermeerderheid te vinden voor het instellen, vooraf, van een onafhankelijk uitvoeringsonderzoek.

"We moeten laten onderzoeken of de km-heffing überhaupt wel uitvoerbaar is en wat de risico's zijn", aldus Aptroot. "We willen toch absolute zekerheid hebben voordat we 4 miljard euro stoppen in een project om alle Nederlandse auto's te gaan ombouwen?"

Aptroot noemt het 'schokkend' dat er uit het relaas van de topambtenaren blijkt dat de minister jaknikkers om zich heen heeft verzameld en niet naar kritiek luistert. De VVD'er: "Zijn politieke speeltje is blijkbaar belangrijker dan de belangen van de automobilisten en de burgers. Zijn opvolger wordt opgezadeld met een miljardenverslindend project dat niet werkt."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).