De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:44:49

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Duits-Brits consortium krijgt order voor navigatiesysteem Galileo

Datum: Thu 07 January 2010

Een Duits-Brits consortium heeft van de Europese Commissie opdracht gekregen voor de bouw van de satellieten die nodig zijn voor de uitrol van Galileo, het Europese satellietnavigatieproject.

Dat heeft Eurocommissaris voor Transport Antonio Tajani donderdag bekend gemaakt. Het gaat om drie van de zes contracten die nodig zijn om het systeem begin 2014 in gebruik te kunnen nemen.

Het Duitse bedrijf OHB System en Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) mogen de 14 satellieten bouwen voor het megaproject. Met de order, waarvoor ook EADS, het moederbedrijf van ruimtevaartgroep Astrium, in de race was, is euro 566 mln gemoeid. Een tweede contract is zoals al verwacht naar het Franse Arianespace gegaan dat de raketten levert en de satellieten zal lanceren. Dat heeft een waarde van euro euro 397 mln, meldt Reuters

Logica grijpt naast opdracht

In totaal verdeelde bedrijven de Europese Commissie orders ter waarde van meer dan euro 1 mrd onder Europese bedrijven. Logica greep naast de opdracht voor ondersteunende diensten van het project. Dat contract ter waarde van euro 85 mln is naar het Italiaanse Thales Alenia Space gegaan.

Met de orders is een belangrijke stap genomen in de bouw van Galileo, het kostbare en vele malen vertraagde Europese alternatief voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). De meer geavanceerde techniek van Galileo ten opzichte van GPS stelt gebruikers in staat om nauwkeuriger en betrouwbaarder hun positie te bepalen. De afwijking ten opzichte van de werkelijke positie is niet meer dan een meter, terwijl die van GPS meerdere meters is.

De totale kosten van het project worden geraamd op euro 5 mrd.

Bron: Financieel Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).