De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:41:05

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Rekeningrijden gaat door'

Datum: Fri 01 January 2010

Als het aan verkeersminister Eurlings ligt, gaat de kilometerheffing per najaar 2012 - althans voor vrachtwagens - van start. De personenauto's zijn later aan de beurt.

Het basistarief voor personenauto's zal dan zo'n 0,03ct per kilometer zijn; het gewicht en de CO2 uitstoot worden in het tarief per auto doorberekend.

Zo zal een lichte en zuinige auto als de Smart Fortwo volgens berekeningen van het ministerie maar 0,016ct per km gaan kosten en een relatief zware en onzuinige auto als de Volvo V70 liefst 0,09ct.

Ook het tijdstip en het soort traject zullen een rol gaan spelen; rijden in de spits over de snelweg wordt een stuk duurder per kilometer dan buiten de spits rijden over rustige wegen.

Tot 2018 zal de kilometerprijs stijgen en de aanschafbelasting BPM afgebouwd worden. De inkomsten uit de kilometerheffing moeten volgens de Tweede Kamer wel ten goede komen aan een infrafonds. Dit fonds betaalt dan de aanleg en het onderhoud van wegen, spoor en dijken.

De Consumentenbond stemt op hoofdlijnen in met de kabinetsplannen rond rekeningrijden. Beleidsadviseur Henk Verhagen: 'Het standpunt van de bond bij mobiliteit is en blijft dat niet het bezit moet worden belast maar het gebruik. Eeen systeem van rekeningrijden past daarin'.

Bron: Consumentengids


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).