De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:03:21

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Accijns omhoog - Benzine, LPG en diesel duurder

Datum: Sun 20 December 2009

AMSTERDAM - De overheid heeft besloten om per 1 januari de accijnzen op motorbrandstoffen te verhogen.

Argument is het doorvoeren van de jaarlijkse prijsindexatie, welke is vastgesteld op 1,9 procent.

Benzine ongelood wordt daardoor 1,33 cent per liter duurder zwavelvrije dieselolie 0,79 cent. Voor LPG wordt de energiebelasting ingebouwd in het accijnstarief en zo overgestapt op een uniform tarief (in de accijns). Resumerend wordt LPG zo 1,5 cent duurder, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.com.

Daarmee slaat de overheid een dubbelslag. Ten eerste stijgen de accijnsinkomsten voor 2010. Ten tweede stijgen de btw inkomsten over 2010, omdat btw geheven wordt over de productprijs inclusief accijns.

Het afgelopen jaar was wat betreft het gemiddelde prijsnivo van motorbrandstoffen een normaal jaar. Door de extreme piek in brandstofprijzen in 2008 startte 2009 met lage prijzen, welke voor benzine diesel en LPG gedurende het jaar langzaam opliepen.

UnitedConsumers.com, een internet inkoopcollectief, denkt dat het brandstofverbruik van auto's in de nabije toekomst meer zal dalen dan de brandstofprijzen zullen stijgen. Deze voorspelling leidt hij deels af van een uitspraak van Bill Gates. Om het succes van Microsoft eind jaren negentig neer te zetten kwam Bill Gates tijdens een toespraak tot een veel besproken vergelijking tussen de computer- en de auto-industrie. Hij zei; "Als autofabrikanten dezelfde technologische ontwikkeling had doorgemaakt als Microsoft, zouden we rondrijden in personenauto's die 25 dollar kosten en pas na duizend kilometer naar het tankstation moeten."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).