De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:44:40

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Autoprijs onzeker door km-heffing

Datum: Sat 28 November 2009

Door: Jouke Schaafsma en Edwin Timmer

AMSTERDAM - Kopers van een tweedehands auto lopen momenteel forse financiële risico's door onduidelijkheid rond de kilometerheffing.

Dat komt doordat het ministerie van Verkeer en Waterstaat nog altijd niet bekend heeft gemaakt hoe straks de hoogte van de CO2-uitstoot van een miljoen oudere auto's wordt berekend, en daarmee ook de hoogte van de kilometerheffing voor deze auto's. Branchevereniging Bovag waarschuwt voor deze onzekerheid en roept minister Eurlings (Verkeer) op zo snel mogelijk opheldering te geven.

De uitstootcategorie bepaalt straks de hoogte van het basistarief voor de kilometerheffing per auto. "We eisen hier snel duidelijkheid over. Mensen kopen een auto voor de duur van zeker vier jaar, dus moeten ze nu al rekening houden met de kilometerheffing. De aanschafwaarde kan met vele honderden euro's negatief beïnvloed worden", zegt de woordvoerder van Bovag, Paul de Waal. Pas na 2001 werd het bepalen van de uitstoot door de fabrikant verplicht.

Het ministerie werkt nu aan een formule waarmee dat voor oudere auto's alsnog kan worden vastgesteld. Een snelle rekensom leert dat bij een kilometrage van 10.000 per jaar de kilometerheffing per uitstootcategorie al honderden euro's kan schelen. "Bezwaar maken kan straks wel, maar dan moet de consument via een peperdure test bij TNO de werkelijke uitstoot bewijzen", waarschuwt De Waal.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).