De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
04:53:40

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Eurlings: Kamer beslist over spitstarief

Datum: Thu 26 November 2009

DEN HAAG - De Tweede Kamer krijgt het laatste woord over de invoering van het spitstarief. Minister Camiel Eurlings zegde dat donderdag "expliciet" toe tijdens het debat over de begroting van Verkeer en Waterstaat.

De spitsheffing is onderdeel van de kilometerheffing en roept vraagtekens op. Niet alleen bij Eurlings eigen partij, het CDA. Ook de ANWB, die de minister beschouwt als een belangrijke steunpilaar om zijn plannen uit te voeren, wil duidelijkheid over de hoogte van het tarief. Zolang die uitblijft, kunnen we de discussie over de kilometerheffing niet voeren, stelt ANWB-directeur Guido van Woerkom. Het is de bedoeling dat er eerst rond Amsterdam wordt proefgedraaid met de spitsheffing, voordat die op andere erkende fileknelpunten wordt ingevoerd.

De minister houdt vast aan het spitstarief dat volgens hem leidt tot "maximale doorstroming". Maar het overigens nog onbekende tarief komt niet bovenop de kilometerheffing. Het basistarief gaat volgens Eurlings omlaag als er een spitstarief komt. "Wat er aan spitstarief bijkomt, gaat er bij het gewone tarief weer van af." De spitsheffing staat voor jaarlijks 300 miljoen euro ingeboekt. De heffingen moeten per jaar 6,6 miljard euro opleveren.

Schrikbeeld

Twee weken nadat hij zijn plannen voor de kilometerheffing had gepresenteerd, wilde minister Camiel Eurlings (Verkeer) donderdag in de Tweede Kamer het debat zakelijk en op inhoud voeren. Hij ging uitgebreid in op gerezen schrikbeelden, bijvoorbeeld over de komst van het verplichte "spionagekastje" dat meer dan de afgelegde kilometers registreert.

Eurlings benadrukte dat hij niet over een nacht ijs is gegaan en zich niet heeft rijk gerekend. Hij had een stapel rapporten en dossiers over de kilometerheffing met een steekwagentje laten aanrukken om dat te benadrukken. Vier daarvan, onder meer van Centraal Planbureau en Milieu en Natuur Planbureau, onderbouwden volgens hem dat de maatregel zorgt voor 15 procent minder auto's op de weg. De onderzoeken gaven ook aan dat ook, als er niet minder wordt gereden, nog steeds meer mensen financieel op vooruit gaan dan er op achteruit gaan.

Melkkoe

De bewindsman zei begrip te hebben voor het bestaande wantrouwen en de vele vragen over de kilometerheffing. "Er wordt al twintig jaar over gesproken en dat betekende eigenlijk altijd meer betalen." Was de boodschap toen: U bent de melkkoe en blijft de melkkoe, nu gaat het volgens Eurlings anders. "Ik denk dat dit kan. Ik vind het een eerlijk voorstel, anders was ik er niet mee gekomen."

De kilometerprijs maakt niet alles duurder, het geld dat zo binnenkomt gaat in het infrafonds voor investeringen in openbaar vervoer, wegen en fietspaden, aldus Eurlings. Hij vindt de kilometerprijs eerlijker dan de belastingen die de afgelopen jaren "sluipenderwijs" zijn verhoogd. Want stelde hij: Als het kilometertarief nu ook maar een beetje omhoog gaat, is het land in rep en roer.

Het beeld dat gevangenisstraf dreigt voor rijden met een niet werkend kastje, noemde hij onzin. "Die gevangenisstraf dreigt alleen voor de whizzkid die kwaad wil en het net platlegt." Als het kastje waarmee de gereden kilometers worden bijgehouden kapot is, hebben automobilisten volgens Eurlings drie weken om dat te melden. Alleen de gereden kilometers worden een keer per week met een smsje doorgestraald. De privacy is beter gewaarborgd dan bij een mobieltje, aldus Eurlings "U zou banger moeten zijn voor uw gsm dan voor het kastje in uw auto."

Hoon

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe riep aan het slot van het debat VVD'er Charlie Aptroot, verklaard tegenstander van de heffing, ter verantwoording. Aptroot had woensdag en donderdag in stevige bewoordingen weinig heel gelaten van de plannen van Eurlings. Termen als onwaarheden, onfatsoenlijke informatievoorziening, weggemoffelde kosten en een minister die zich moest schamen kwamen voorbij. Eurlings daagde Aptroot daarom uit die harde taal om te zetten in een motie van wantrouwen. Toen die uitbleef, kreeg de liberaal de hoon van de Kamer over zich heen. ChristenUnie, D66, SGP, GroenLinks en PvdA toonden zich net als Eurlings eigen CDA verbijsterd. "De winter is nog niet eens begonnen en de VVD zakt nu al door het ijs", aldus De Rouwe.

De partijen vroegen zich af of de VVD zich wellicht toch had laten overtuigen door de argumenten van Eurlings. Dat was echt niet zo, aldus Aptroot die wil dat het project wordt afgeblazen. De 4 miljard euro die zo wordt uitgespaard kan worden gestoken in wegen. Een Kamermeerderheid heeft vragen over het plan van Eurlings, maar steunt hem wel. SP en PVV zijn tegen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).