De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:34:57

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Eurlings: Automobilist niet duurder uit

Datum: Wed 25 November 2009

DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings heeft ontkend dat de automobilist door het spitstarief als onderdeel van de kilometerheffing flink duurder uit zal zijn.

Hij zei vlak voor het debat in de Tweede Kamer dat hij in een gesprek ANWB-directeur Guido van Woerkom "een heel stuk" heeft gerustgesteld. Die maakte een dag eerder duidelijk dat hij eerst wil weten hoe hoog het spitstarief wordt voor de ANWB instemt met de kabinetsplannen voor de kilometerheffing.

In het twee weken oude wetsvoorstel staat alleen een basistarief. Volgens de minister wordt het spitstarief "veel en veel minder" dan bedragen van een euro of een kwartje per gereden kilometer die zijn genoemd.

De oppositie gaf fel af op de kabinetsplannen, ook al komt er nog een apart debat over het wetsvoorstel. Eurlings moet voor dat debat in een brief duidelijkheid geven over het spitstarief.

SP-Kamerlid Emile Roemer zei dat CDA-collega Ger Koopmans, met zijn recente kritiek op het invoeren van regionale spitstarieven, de heffing al "de nek heeft omgedraaid". Volgens de liberaal Charlie Aptroot klopt er "geen klap" van dat 58 procent van de automobilisten straks minder gaat betalen. Dat leidde tot een uitval van de minister, die zei dat Aptroot dan maar een motie van wantrouwen tegen hem moest indienen. PVV-collega Richard de Mos had het over een "crimineel systeem" dat de files "nog geen millimeter" korter zal maken. Hij beschuldigde CDA-Kamerlid Sander de Rouwe met zijn plannen voor de aanleg van supersnelwegen, te betalen uit de kilometerheffing, van het "leegmelken" van de automobilist.

ChristenUnie-woordvoerder Ernst Cramer betitelde de wet op de kilometerprijs daarentegen als "een mijlpaal in de verduurzaming van het autoverkeer". Zijn fractieleider Arie Slob haalde overigens in een spreekbeurt in Hardenberg uit naar de "stemmingmakerij" door De Telegraaf tegen de heffing. Hij beklaagde zich over de VVD-sticker (Kilometerheffing No Way) woensdag op de voorpagina van de krant.

Een andere voorstander van de plannen, GroenLinkser Kees Vendrik, deelde complimentjes uit aan minister Eurlings. "De aanstaande premier van Nederland heeft zijn ei gelegd." Maar ook hij viste nadrukkelijk naar de hoogte van de spitsheffing. Wanneer krijgen we ie, aldus D66-collega Boris van der Ham.

Minister Eurlings reageert donderdag op de kritiek en de vragen uit de Kamer.

De plannen voor een kilometerheffing overschaduwden het debat over de verkeersbegroting voor 2010.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).