De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
19:23:53

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kritiek Eurlings critici km-heffing

Datum: Wed 25 November 2009

AMSTERDAM - Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft hard uitgehaald naar critici van de kilometerheffing. Er is sprake van 'indianenverhalen' en 'bangmakerij' zei de bewindsman.

"Het is allemaal kolder", zei Eurlings woensdag voorafgaand aan het debat over zijn begroting voor volgend jaar.

De kilometerheffing staat centraal tijdens het debat. Sinds Eurlings twee weken geleden de tarieven bekendmaakte die automobilisten gaan betalen, zwol een storm van kritiek op.

Actie

Niet alleen van tegenstanders in de Tweede Kamer zoals de SP en VVD, ook dagblad De Telegraaf voerde actie met een reeks prominente artikelen over het 'spionagekastje' dat het aantal gereden kilometers bijhoudt, de vermeende schending van privacy en de automobilisten die duurder uit zouden zijn.

Ook de ANWB -belangrijk voor het draagvlak- lijkt te twijfelen. Directeur Guido van Woerkom liet dinsdag weten dat hij het de kilometerheffing niet kan steunen zolang Eurlings de spitstarieven niet bekend maakt.

De bewindsman studeert hier echter nog op; vooralsnog mag alleen Amsterdam experimenteren met een spitstarief.

Bangmakerij

Eurlings is blij dat hij de critici donderdag in de Tweede Kamer van repliek kan dienen; woensdagavond komt alleen de Kamer aan bod.

"Ik heb heel veel indianenverhalen gehoord. Heel veel bangmakerij." De minister blijft er op hameren dat de invoering van de kilometerheffing voor het grootste gedeelte van de automobilisten voordelig zal uitpakken. Ook halveert het aantal files.

De minister is er van overtuigd dat de ANWB de kilometerheffing uiteindelijk zal steunen. Hij heeft Van Woerkom woensdag nog gesproken -en gerustgesteld- over het spitstarief, vertelde de bewindsman. Dat zal echt niet de spuigaten uitlopen, benadrukte Eurlings. Bedragen van één euro of vijftig cent slaan nergens op. "Het wordt veel en veel minder."

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).