De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:12:09

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


ANWB: discussie kilometerheffing nu zinloos

Datum: Tue 24 November 2009

DEN HAAG - De ANWB vindt een discussie over de kilometerheffing niet zinvol zolang het spitstarief, dat er een onderdeel van wordt, niet bekend is. "Zolang wij de hoogte van het spitstarief niet weten, kunnen wij de gevolgen voor de automobilist niet beoordelen", zei ANWB-directeur Guido van Woerkom dinsdag.

De ANWB, die een belangrijke partij is voor het draagvlak voor de kilometerheffing in de samenleving, houdt dus voorlopig de kaarten tegen de borst. "Er is een aanlooptijd van 10 jaar geweest voor het wetsvoorstel er lag. Wij nemen nu de tijd om het goed te beoordelen", zei een woordvoerder.

De belangenclub trekt zijn conclusie na een eerste bestudering van het wetsvoorstel, dat op 13 november is gepresenteerd. In dat wetsvoorstel staat alleen een basistarief. Het spitstarief moet in werking treden vanaf het moment dat alle auto's een kilometerprijs betalen. "Bij onze leden leven veel vragen over hoe het spitstarief voor hen uitpakt", aldus Van Woerkom.

De ANWB heeft altijd gezegd dat de kosten voor de autorijder in een nieuw systeem niet hoger mogen worden dan ze nu zijn. "Dat kan alleen getoetst worden als het spitstarief bekend is." Behalve naar het spitstarief is de ANWB ook benieuwd naar hoe de nieuwe provinciale opcenten uitpakken. "Ook leven er vragen over de overgangsfase", stelt de ANWB. Ter compensatie van de afbouw van de aanschafbelasting BPM stijgt de motorrijtuigenbelasting al sinds 2008; dat baart de ANWB zorgen.

De Tweede Kamer praat woensdag en donderdag met minister Camiel Eurlings (Verkeer) over zijn begroting voor 2010. De oppositiepartijen SP, VVD en PVV zijn van plan daar voluit in de aanval te gaan tegen de plannen voor de kilometerheffing, ook al komt er nog een apart debat over het wetsvoorstel. "Iedereen kletst er morgen in", voorspelde dinsdag PVV-Kamerlid Richard de Mos. "Ze proberen ermee weg te komen, maar daar doe ik niet aan mee", zei de liberaal Charlie Aptroot over het CDA. Voor de grootste regeringspartij voeren Sander de Rouwe en Jan Mastwijk bij de begrotingsdebat het woord, en niet Ger Koopmans die de kilometerheffing in zijn portefeuille heeft en die een spitsheffing alleen rond Amsterdam wil. "Ik ben benieuwd hoe het duo zich eruit redt", aldus de VVD'er Aptroot.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).