De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:34:30

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


VVD: Heffing no way

Datum: Sun 22 November 2009

Door: Onze parlementaire redactie

DEN HAAG - 'Kilometerheffing: No way!' Met die slogan is de VVD een sticker- en handtekeningenprotest gestart tegen de kabinetsplannen.

VVD-Kamerlid Aptroot wil met de actie de massaal toestromende reacties van bezorgde en boze burgers kanaliseren. "Ik heb nog nooit zoveel reacties op een onderwerp gehad sinds ik in de Tweede Kamer zit", zegt Aptroot. "En ook nog nooit zo eenduidig: niet doen die heffing!"

De handtekeningen die de VVD verzamelt via de website kilometerheffingnoway.nl wil Aptroot uiteindelijk als petitie aanbieden aan minister Eurlings (Verkeer). Ook hoopt hij automobilisten massaal over te halen een sticker met dezelfde tekst op hun heilige koe te plakken.

"Of op je fietstas of je koffertje", zegt Aptroot, die één van de eerste exemplaren overigens direct op zijn eigen auto heeft bevestigd. Aptroot vreest dat de kilometerheffing veel te duur wordt, en nooit zal werken. "Die vier miljard euro voor de invoering kunnen we beter direct in asfalt steken." Ook zijn de rekenvoorbeelden die het ministerie geeft, volgens hem te rooskleurig. "Ik vind het kwalijk dat de provinciale opcenten zijn weggelaten, de spitsheffing niet wordt meegerekend en de kosten voor het kastje zijn genegeerd."

Bovenal wil de liberaal niet dat de overheid brave burgers in de gaten houdt, via het kastje in de auto. "Men zegt dat meegluren onmogelijk is, maar ook de ov-chipkaart zou veilig zijn. Websites worden gekraakt, net als hele banksystemen. Waarom mijn kastje niet?"

Aptroot: "Dit ligt voor veel mensen heel emotioneel, ik wil niet zo'n kastje in mijn auto." Hij wijst erop dat bij het elektronisch patiëntendossier (EPD), mensen ook het recht hebben gekregen deelname aan het digitale informatiesysteem te weigeren. Naast het VVD-initiatief proberen ook andere oppositiepartijen via internet in te spelen op de weerstand in de samenleving. De SP lanceerde al eerder de website geenfilebelasting.nl terwijl de PVV via geenkilometerheffing@pvv.nl medestanders zoekt.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).