De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:45:12

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Strijd om kilometerheffing losgebarsten

Datum: Tue 17 November 2009

Door: Onze verslaggever Douwe Douwes

DEN HAAG - De strijd om de kilometerheffing is in alle hevigheid losgebarsten. Het kabinet deelde afgelopen vrijdag de eerste klap uit. Het systeem zal voor 59 procent van de automobilisten een besparing opleveren, vertelde minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De files zullen met meer dan de helft afnemen, en ook de uitstoot van schadelijke stoffen daalt flink.

Maar binnen 36 uur kwam de tegenbeweging op gang. De Telegraaf, de krant van autorijdend Nederland, had zondag 'Wantrouwen over heffing' als openingskop. Een dag later was het al 'Werkenden zijn de dupe!' Een blik op de internetreacties leert dat het wantrouwen diep zit. De heffing wordt vooral gezien als een nieuwe methode om de automobilist op kosten te jagen.

Barrières

De VVD, verklaard tegenstander van de kilometerheffing, probeert in Brussel alvast wat barrières op te werpen. Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert wil van de Europese Commissie weten of het systeem wel te verenigen is met het Europese beginsel van vrij verkeer. En rijdt straks niet iedereen iedereen met vier gps-kastjes in zijn auto rond omdat iedere lidstaat zijn eigen systeem voor betaald rijden heeft, vraagt zij zich bezorgd af.

Maandag kwam een tegenaanval van de voorstanders. Het SWOV, het wetenschappelijk instituut voor de verkeersveiligheid, concludeert dat de invoering van de kilometerheffing 'tientallen' verkeersdoden per jaar kan schelen. Niet zo opzienbarend, omdat de verwachting is dat de heffing tot minder verkeer zal leiden. Het SWOV stelt ook dat 'de grootste besparing wordt bereikt met de variant waarin de aanschafbelasting (bpm) geheel wordt afgeschaft en de kilometerprijs het hoogst is'. Dat is precies de variant die het kabinet heeft gekozen.

Eurlings heeft altijd gehamerd op het belang van 'draagvlak'. Bij de presentatie vrijdag had hij alle betrokken maatschappelijke organisaties uitgenodigd van de stichting Natuur en Milieu tot automobilistenclub ANWB.

Vraagtekens

Vooral de mening van de ANWB met zijn vier miljoen leden is cruciaal voor Eurlings. Maar de vereniging houdt voorlopig de kaarten tegen de borst. 'We staan achter de uitgangspunten voor de kilometerheffing', verzekert een woordvoerder. 'Nu onderzoeken we of de wet daar ook aan voldoet.' Hij zet vraagtekens bij het tempo waarin de bpm wordt afgeschaft. 'Ik weet nog niet of we straks met een positief of negatief eindoordeel komen. Het hangt er ook vanaf wat er nog in de Tweede Kamer gebeurt.'

Bron: Volkskrant


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).