De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:58:58

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Angst voor controle

Datum: Sun 15 November 2009

'Stop geld in wegen en zeur verder niet'

DEN HAAG "VVD, PVV en SP reageren afwijzend op het plan van minister Eurlings (Verkeer) om de vaste autobelastingen bpm en mrb om te bouwen tot een prijs per kilometer, die straks gemiddeld uitkomt op 6,7 cent.

VVD-Kamerlid Aptroot bestrijdt Eurlings' belofte dat de kilometerprijs een einde maakt aan de auto als melkkoe. "Een automobilist is nu gemiddeld 800 euro per jaar kwijt aan bpm en mrb. Bij 12.500 kilometer per jaar is dat straks bijna 900 euro. Dat is een forse belastingverhoging." Bovendien telt Eurlings de 4 miljard euro aan opstartkosten en de jaarlijks voor honderden miljoenen aan systeemkosten niet mee, klaagt de VVD'er. Ook PVV-Kamerlid De Mos vreest een tariefsexplosie. "Het tarief voor auto's wordt puur bepaald op basis van CO2-uitstoot. Als de huidige klimaathype nog verder groeit, slaan ze straks door en verhogen de heffing nog veel verder." De Mos kraakt de hele berekeningswijze naar CO2.

"Dit is gewoon een atmosferische meststof waar plantjes harder van groeien, geen wetenschapper weet zeker dat het echt schadelijk is." De SP vindt de kilometerprijs oneerlijk. "Iemand die een vette luxewagen kan betalen, is straks met het verdwijnen van de bpm 30.000 euro goedkoper uit. Maar wie lang in een oud autootje rondrijdt, mag dat voordeel opbrengen", zegt SP-Kamerlid Roemer. Ook vinden hij en Aptroot een spitsheffing onterecht, als onderwijzers of bouwvakkers straks geen alternatief hebben voor dat dure spitstarief.

Net als vele lezers is PVV'er De Mos bang voor Big Brother-taferelen, als de overheid straks via het "spionagekastje" in de auto alle gereden kilometers en locaties kan registreren. "Zelfs in de Sovjet-Unie bestond er niet zo'n grote controle", zegt Aptroot.

Eurlings ontkent de inbreuk op de privacy ten stelligste. "Absoluut niet waar", reageert zijn woordvoerder. Het kastje in de auto stuurt alleen gereden kilometers per tarief door, geen straatnamen van eventuele maîtresses. "Alle adviezen van het College Bescherming Persoonsgegevens hebben wij doorgevoerd." Fikse tariefstijgingen zijn volgens CDA-Kamerlid Koopmans uitgesloten. "Dat is een keiharde afspraak die we in de wet vastleggen. We gaan straks minder betalen en minder stilstaan." Wel wil hij een onafhankelijke narekening van alle tarieven. De totale opbrengst van de kilometerprijs vult straks het Infrafonds, onder beheer van de minister van Verkeer. Automobilisten betalen geen andere beleidshobby's, alleen de jaarlijkse uitgaven voor spoor en wegen.

Volgens Eurlings helpt geen enkel alternatief beter tegen files. Een hogere brandstofaccijns prikkelt niet om uit de spits te blijven. Een verblijfsheffing, zoals het tolsysteem in Londen, heeft ook te weinig effect. De kilometerprijs, die het verkeer helpt te spreiden over de dag, zou de filedruk met de helft doen krimpen.

VVD'er Aptroot gelooft er niets van. "Wie zegt dat we echt minder gaan rijden? We moeten al deze miljarden gebruiken om asfalt neer te leggen. Stop het in wegen, en verder niet zeuren."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).