De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:53:56

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kilometerheffing 3 cent in 2012

Datum: Fri 13 November 2009

DEN HAAG - Automobilisten moeten in 2012 3 eurocent per kilometer gaan betalen. Dat maakte verkeersminister Camiel Eurlings vrijdamiddag bekend op een persconferentie.

Het kabinet bereikte vrijdag na jaren van steggelen eindelijk een akkoord over de kilometerprijs.

Volgens het kabinet gaat 59 procent van de automobilisten minder betalen. Dit omdat de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft en de aanschafbelasting verdwijnt. Voor 25 procent blijven de kosten gelijk en 16 procent gaat meer betalen.

Het gemiddelde tarief van een personenauto is drie cent per kilometer in 2012. Dit bedrag loopt op tot 6,7 cent in 2018.

Het kabinet verwacht dat het aantal gereden kilometers met 15 procent wordt teruggedrongen.

Over de heffing is in politiek Den Haag jaren gesproken. Volgens Eurlings zijn alle autobezitters in Nederland op het moment 6,6 miljard euro kwijt aan auto-gerelateerde belastingen. Dat totaalbedrag blijft gelijk, alleen wordt het anders verdeeld. Dat heeft positieve gevolgen voor het milieu (de uitstoot van kooldioxide en fijn stof neemt met 10 procent af) en de files zullen gehalveerd worden. Ook verwacht Eurlings dat het aantal verkeersdoden met 7 procent gaat afnemen. Het openbaar vervoer zal met 6 procent toenemen, denkt Eurlings.

Gehandicaptenvoertuigen, motoren, taxi's en oldtimers en alle bussen in het openbaar vervoer worden vrijgesteld van de heffing. Alle gewone personenauto's en vrachtwagens krijgen een gps-apparaatje aan boord dat bijhoudt hoeveel, wanneer en waar er gereden wordt. Het gps-systeem stuurt de informatie naar een inningskantoor dat de rekening opmaakt.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).