De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:22:39

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Rekeningrijden technisch klaar

Datum: Fri 26 June 2009

Gps registreert kosten van afgelegde afstanden

AMSTERDAM, vrijdag - Rekeningrijden voor personenauto's kan volgend jaar al worden ingevoerd. "De techniek is klaar", zegt Maurice Geraets, directeur bij NXP. Daarmee is de techniek eerder gereed dan de politiek. Minister Eurlings van Verkeer wil het rekeningrijden voor vrachtwagens pas in 2012 en voor personenauto's in 2013 in laten gaan.

NXP, een voormalig Philips-onderdeel, en IBM begonnen gisteren met een test in Eindhoven en omgeving. Volgens de makers betreft het een wereldprimeur. Ongeveer vijftig mensen gaan een half jaar lang proefdraaien met een systeem, waarbij de automobilist een kastje in zijn wagen krijgt. Via gps en mobiele telefoon wordt berekend waar hij rijdt, hoeveel hij rijdt en hoeveel moet worden betaald. Voor het vaststellen van de prijs kan rekening gehouden worden met het wegtype (snelweg of lokale weg), het milieukenmerk van het voertuig en het tijdstip van het rijden. "Iedere automobilist betaalt zo op een eerlijke manier voor het gebruik van het wegennet", zegt Geraets.

Privacy

Belangrijk bij deze draadloze communicatie is de bescherming van de privacy. "Die is goed gewaarborgd", zegt de NXP-directeur. Niet de route, maar de prijs zal uiteindelijk worden doorgegeven aan de Belastingsdienst. Ook komen de onderdelen van de trajecten op verschillende servers te staan om de privacy te beschermen.

Het afschermen van de privégegevens is hard nodig, zo blijkt als Geraets bij de presentatie zijn ritten toont. Zo is precies te zien welke ritten hij heeft gemaakt, op welke trajecten hij te hard heeft gereden en of hij wel op de rechterrijhelft bivakkeerde. De NXPdirecteur haast zich te zeggen dat de automobilist zijn gegevens makkelijk af kan schermen en geheim kan houden. "Het is vergelijkbaar met een caissière van de supermarkt. Die scant je boodschappen, maar het bedrijf weet niet dat jij het hebt gekocht. Tenzij je een bonuskaart neemt, maar dan kies je er zelf voor."

De prijs van het kastje wordt op een bedrag van tussen de 100 en 300 euro geschat. Maar de verwachting is dat de prijs omlaag gaat als het in massaproductie wordt gemaakt. Het protest tegen het rekeningrijden heeft de overheid dus miljarden bespaard. Door het rekeningrijden steeds uit te stellen, hoeven nu geen peperdure poortjes meer over de weg te worden gebouwd.

Bron: Telegraaf (Papier - blz 3)


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).