De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:26:36

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Stekker uit km-heffing'

Datum: Wed 08 April 2009

Door: Onze verslaggevers

Den Haag - De grootste oppositiepartijen SP, VVD en PVV roepen minister Eurlings (Verkeer) op de stekker uit de kilometerheffing te trekken.

"Liever afstel dan uitstel", klinkt het in koor bij SP-Kamerlid Roemer, VVD'er Aptroot en PVV-Kamerlid Madlener. "Eurlings gelooft er zelf niet meer in", verklaart Madlener. "Laat hij er, als we het mogelijk toch niet invoeren, niet langer bakken vol geld in steken." Tot 2018 is er 2,4 miljard euro gemoeid met de voorbereiding.

Maandag maakte Eurlings bekend dat de kilometerprijs deze kabinetsperiode nog niet begint voor vrachtwagens en auto's. Omdat het risico van vertraging te groot is, stapt het ministerie af van de meest optimistische scenario's. Het 'kastje van Camiel' zit waarschijnlijk niet voor 2014 in vrachtwagens en 2015 in personenwagens.

Debacle

"Ik ben er niet rouwig om", reageert Roemer. "De filebelasting is te ingewikkeld en oneerlijk. We moeten een nieuw debacle, na HSL, Betuwelijn en Noord/Zuidlijn, voorkomen." VVD'er Aptroot: "Het is laf dat Eurlings alles op het bordje van zijn opvolger schuift. Laat hij zelf de stekker eruit trekken." Zeker uit bezuinigingsoogpunt vindt de VVD'er dat aanlokkelijk: "Met Koenders is Eurlings de grote verkwister van dit kabinet."

PvdA en ChristenUnie zijn juist niet te spreken over het uitstel. "Ik wil kijken of het alsnog sneller kan", stelt PvdA-Kamerlid Roefs. CU-Kamerlid Cramer begrijpt niet waar de extra vertraging vandaan komt. Het CDA wil absoluut geen afstel. "De kilometerprijs is goed voor milieu, goed tegen files en verdeelt de kosten eerlijker", zegt Kamerlid Koopmans.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).