De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:10:03

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kilometerheffing vrachtwagens niet in 2011

Datum: Mon 06 April 2009

DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings (Verkeer) vindt het niet langer verantwoord om eind 2011 te beginnen met een kilometerheffing voor vrachtwagens.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij maandagavond dat de komst van een kilometerheffing zeer complex is en veel risico's kent.

Voor een zorgvuldige invoering wil Eurlings alle risico's in de planning meenemen. Doordat de voorbereidingen voor de heffing steeds verder vorderen, wordt duidelijk dat versnelde invoering van het systeem voor vrachtwagens in 2011 onwaarschijnlijk is.

Zorgvuldigheid

"Voor mij zullen zorgvuldigheid en beheersing van zowel kosten als technische problemen altijd voorop staan en de urgentie is voor mij onveranderd", stelt Eurlings.

De minister gaf eerder al aan dat de kans dat 2011 gehaald zou worden, klein zou zijn. Het was de bedoeling dan met vrachtwagens te beginnen, waarna vanaf 2012 geleidelijk personenauto's zouden volgen.

Voortgangsrapportage

In een voortgangsrapportage stelt de bewindsman dat de voorbereidingen verder goed lopen.

De laatste hand wordt gelegd aan een wet op de kilometerprijs en de aanbesteding is begonnen. Ook wordt een grote praktijktest voor 60.000 auto's voorbereid.

Eurlings stelt als doel om in 2011 de wetgeving afgerond te hebben en de techniek getest te hebben.

GroenLinks

GroenLinks is verbijsterd over de aankondiging van Eurlings. Volgens Tweede Kamerlid Kees Vendrik is het uitstel een "klap in het gezicht" van de klimaat- en duurzaamheidsplannen van minister Jacqueline Cramer (Milieu).

"Dit is slecht nieuws voor het klimaat en voor de coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie, die was beloofd dat er onomkeerbare stappen zouden worden gezet met een heffing voor vrachtwagens in 2011."

© ANP

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).