De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:36:55

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


De Tegenwichtige Top Tien

Datum: Fri 02 January 2009

Jaarlijks openbaart het orakel uit Driebergen de top 10 verkeersergernissen. Deze traditie is inmiddels een onmisbaar element van de goed geoliede staatspropaganda waarmee het volk wordt gehersenspoeld. Zo'n hitparade wekt de indruk dat er een breed draagvlak is voor het boetebombardement uit Leeuwarden. Terwijl in werkelijkheid slechts een handjevol sneue types hun bekrompen ergernisjes aan de enquêteur verklappen.

Bovendien bepaalt die enquête-uitkomst heus niet de prioriteiten van verkeershandhaving. Deze graaimachine draait geen verzoekplaatjes. Snelheidsovertredingen bijvoorbeeld halen zelden die top 10. Controles op snelheid overigens wel, maar dat blijkt toch geen reden om een paar van die struikrovers te ontslaan. Hetzelfde geldt voor een aantal andere kaskrakers uit de graaistal van Koos, zoals gordels en foutparkeren.

Als tegenwicht heeft de Zwarte Kip ook maar eens een top 10 samengesteld. Over politie en justitie. En over de verzinsels waarmee politiek en verkeerskunders het verkeer steeds verder debiliseren. Het had makkelijk De Daverende Dertig kunnen heten, maar we beperken ons tot de Tegenwichtige Top Tien:

10. Spitsstroken. Welke onnozele verkeerskundelaar heeft bedacht dat je soms op de vluchtstrook mag rijden? En dan verbaasd zijn dat de vluchtstrook niet meer wordt gerespecteerd? Nog idioter is de extra rijstrook met het rood grijnzende kruis erboven: het zwarte gat asfalt waar wel onze belastingcenten in zijn verdwenen, maar waar we geen gebruik van mogen maken. Omdat één of andere kneus achter een beeldscherm meent dat het verkeer nog niet genoeg is vastgelopen. Of omdat er een vleugje mist voor zijn verkeerscamera hangt. Wat je noemt een gemiste kans.

9. LAF: Leugen + Ambtseed = Feit. In de klopjacht op de laatste normaal doorrijdende weggebruikers lijkt alles geoorloofd. Opgehitst door de kleingeestige dadendrift van opperveldwachter Koos doen zijn knechten opvallend weinig moeite om het proces-verbaal volledig en naar waarheid op te maken. Maar justitie ziet standaard "geen reden om te twijfelen aan de juistheid van het proces-verbaal".

8. Verkeerscampagnes. "Word geen slaaprijder", terwijl we juist door al die geestdodende maatregelen snurkend in de vangrail belanden. "Houd 2 seconden afstand" en "Halveer je snelheid, verdubbel je afstand". Zouden we eens massaal moeten doen, verbreken we direct alle filerecords. Of "Rij met je hart". Ja, dat leverde mij dus een rijontzegging op. Want "I love 180". "Sorry hoor".

7. CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). De 100% geautomatiseerde onderdrukking van de automobilimens is bijna daar. U werd al geflitst door een robot, uw kenteken automatisch doorgegeven aan een computer bij het CJIB die vanzelf een boete uitspuugt. Nu wordt ook uw zorgvuldig opgestelde bezwaarschrift bij het CVOM door een robot "behandeld". Een logische keuze als toch elk bezwaar standaard ongegrond wordt verklaard.

6. De bezwaartest. Van de 13 miljoen boetes die jaarlijks worden opgelegd, worden er 35.000 aangevochten. Wie zaait zal oogsten. In 2002 bezweek het systeem door een goede oogst bijna aan zijn eigen succes. Sindsdien ontmoedigt justitie ons met de "bezwaartest". Zo kunnen justitiabelen vooraf de succeskans van hun bezwaar testen. De uitslag is altijd: "kansloos". Wel bij het CVOM ja , maar er is ook zoiets als de rechter. En als kwalitatieve argumenten niet werken, dan zal een gezamenlijk kwantitatief argument het systeem zeker kraken. De Zwarte Kip wenst justitie in 2009 daarom een uitzonderlijk goede oogst!

5. Regels zijn regels. Omvat ongeveer het hele vocabulaire van de gemiddelde parkeerwachter die een wielklem plaatst of de undercover die op een lege weg een rijbewijs invordert. Maar niemand kan het zo mooi vertolken als Rita. Weet u nog, 11 uur lang die tikkende plaat toen zij de 2e kamer uitlegde waarom Hirsi Ali het land uit moest? Voor juristen een gruwel, omdat die sinds les 1 weten dat regels er zijn om geïnterpreteerd te worden. Maar ongetwijfeld een grote bron van inspiratie voor de knechten van Koos.

4. Wegmisbruikers. Vroeger had je Blik op de Weg, maar die waren journalistiek onafhankelijk en durfden ook wel eens wat verstandigs te zeggen. Dus stapte Koos over naar SBS6/Veronica. De piratenzender van weleer, ooit boegbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid, verkwanselt tegenwoordig haar zendtijd en principes aan de slecht geacteerde eenakters onder strakke regie van justitie. Met een kleuterachtige voice-over van die blije zeurdwerg, afgewisseld met wat plat gezwets van het orakel.

3. Trajectcontroles. Ideaal om even je jas uit te doen, de krant te lezen, te sms-en of je veters te strikken. Maar dat schijnt niet de bedoeling te zijn. We moeten alert blijven: dus zit men verstijfd van angst vastgeklampt aan het stuur, die meter onder de 80 te houden. Bijremmend om een baantje op te schuiven, als daar al ruimte voor is. Men let alleen op die meter, niet op het verkeer. Vast heel veilig. Goed voor de doorstroming ook. En dit gedrag went snel, want ook buiten de trajectcontroles wordt het steeds vaker vertoond.

2. Kilometerheffing. Afgelopen zomer bereikte de benzineprijs een nieuw record. Maar er werd geen druppel minder getankt en geen kilometer minder gereden. Waarom zou een kilometerheffing dan wel werken? Ondanks deze en andere kritische kanttekeningen ziet het er naar uit dat we binnenkort toch echt opgescheept zitten met dat dure en bureaucratische systeem. Met nog steeds dezelfde files. Maar vooral met een onaanvaardbare inbreuk op onze privacy, die we echt niet moeten willen. Terwijl er ook een echte oplossing is: "Minder zielen, meer vreugd".

1. Mens erger je niet. Grootste ergernis is wel dat door benepen weginrichting en idiote verkeershandhaving de onderlinge irritaties zienderogen escaleren. Een top 10 volstaat niet meer. Zullen we daar gewoon eens mee ophouden? Voordat de kip door al die ergernis van de leg raakt zal zij daarom binnenkort het ei van Columbus uitbroeden: een breed verkeersplan waarmee veel van ieders ergernisjes, ook die van Koos-achtigen, tot het verleden behoren. U kunt daarbij zijn. Hier, in dit theater.

Bron: Zwarte Kip


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).