De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
11:11:52

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kilometerheffing ook voor buitenlandse automobilist

Datum: Tue 18 November 2008

(Novum) - Buitenlandse automobilisten moeten ook gaan betalen als de kilometerheffing wordt ingevoerd. Die toezegging deed minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de kilometerheffing.

Meerdere partijen drongen daar op aan. "Wij vinden dat buitenlanders ook moeten dokken", zei Ger Koopmans van de grootste regeringspartij CDA. Paul de Krom (VVD) zei het 'compleet zot' te vinden wanneer buitenlandse automobilisten de dans zouden ontspringen, terwijl Nederlanders bijvoorbeeld in Frankrijk wel tol moeten betalen.

De minister deelde deze opvatting. Hij zoekt dan ook actief naar mogelijkheden om buitenlanders mee te laten betalen. Het is van belang voor het draagvlak onder de kilometerheffing. "Wij moeten immers ook geld in het mandje van de péage gooien." Daarnaast voorkomt het dat mensen in de grensstreken onterecht niet worden aangeslagen. Ook de 'medelanders in Brasschaat' die vaak in Nederland te vinden zijn, moeten gewoon meebetalen als het aan Eurlings ligt.

Wel maakte de bewindsman een voorbehoud. Het moet niet zo duur worden dat hierdoor de kosten voor de Nederlandse automobilisten stijgen. Ook moet Europa toestemming geven.

De kilometerheffing wordt vanaf 2011 ingevoerd voor vrachtwagens, een jaar later volgen de automobilisten. Bij het systeem wordt niet meer betaald voor het bezit van de auto, maar voor het gebruik. Alle auto's worden uitgerust met een kastje en dankzij satelliettechnologie kan worden bijgehouden wie waar rijdt. Afhankelijk van tijd, plaats en voertuig wordt een kilometerprijs vastgesteld. Wie met een vervuilende auto in de spits rijdt, is duurder af dan de automobilist in de provincie met een zuinige auto.

Voor buitenlandse automobilisten wordt mogelijk een elektronisch vignet ontwikkeld, zei Eurlings. "We moeten een systeem bedenken dat op enig draagvlak bij onze zuiderburen kan rekenen."

Bron: Nieuws.nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).